Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Tanti Maria şi Osama bin Laden
EDITORIALUL EVZ: Tanti Maria şi Osama bin Laden

EDITORIALUL EVZ: Tanti Maria şi Osama bin Laden

Pentru tanti Maria Andru din Morlaca, un sat de munte aflat în apropiere de Huedin, ziua de 2 mai 2011 a fost una a răzbunării.

În urmă cu şapte ani, fata ei, care avea 40 de ani, murea sfârtecată de o explozie (în Gara Atocha din Madrid). De atunci, duşmanul personal al femeii e un tip cu barbă. O luptă inegală între o femeie de 70 de ani din Munţii Apuseni şi cel mai temut terorist din lume, Osama bin Laden, bărbatul de 54 de ani care se plimba, într-un filmuleţ celebru, pe pantele unor munţi din Afganistan (sau Pakistan). O întorsătură ciudată a sorţii a făcut ca ieri tanti Maria să fie cea care să se bucure.

Atunci când a anunţat eliminarea lui Osama bin Laden, preşedintele Barack Obama a mizat pe faptul că ştirea va face înconjurul lumii şi nu va lăsa cu adevărat indiferent pe nimeni. Pentru el personal şi pentru Statele Unite era important să transmită mesajul că nu te poţi pune cu americanii şi că, mai devreme sau mai târziu, ajungi să o păţeşti dacă o faci. Pentru SUA era o chestiune de principiu să nu lase această treabă neterminată. Atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost, probabil, cea mai mare ofensă adusă vreodată puterii mondiale nr. 1. E un detaliu faptul că a trebuit să treacă aproape zece ani până când Bin Laden, personificarea Răului, să fie răpus. Important e mesajul: nu te pui cu SUA, punct.

Anunţul eliminării lui Osama bin Laden nu închide, din păcate, cercul deschis la 11 septembrie. Atentatele din 2001 au fost o bornă a istoriei lumii, uciderea liderului al-Qaida e doar un moment- simbol. Terorismul şi lupta împotriva lui înseamnă un joc periculos, cu mici victorii de etapă, de o parte şi de cealaltă. Un joc în care ştii când intri (forţat de împrejurări), dar din care nu ai cum să ieşi teafăr, fiindcă e mereu cineva care urmează.

Ieri s-a bucurat lumea occidentală şi a avut de ce. Înainte să apară teorii ale conspiraţiei (că n-a fost Osama, altfel de ce s-au grăbit să arunce trupul în mare?!; că n-a fost omorât luni dimineaţa, ci mai de mult; sau că a murit de câţiva ani, de boală ş.a.m.d.), americanii de rând s-au adunat la Ground Zero, în New York, sau în faţa Casei Albe, în Washington D.C., pentru a-şi exprima, spontan, bucuria. A fost o descătuşare.

Fără ca asta să aline durerea,fără să închidă rana, le-a dat americanilor, încă o dată, sentimentul că sunt cei mai puternici. Şi, cel puţin ieri, americanii au lăsat această impresie. Au fost solidari în bucurie – lucru care, probabil, va fi folosit în campania electorală de anul viitor. Barack Obama a fost felicitat de miliardarul Donald Trump, posibil contracandidat la preşedinţie, care a cerut ca disputele politice să fie întrerupte măcar într-un asemenea moment.

De astăzi (pentru lumea de rând) sau încă de ieri (pentru serviciile speciale) alerta teroristă rămâne în vigoare. Chiar dacă al-Qaida n-ar mai avea forţa din urmă cu zece ani (există teorii potrivit cărora revoluţiile din lumea arabă dovedesc asta), e suficient să mai fie o mână de bezmetici care să vrea să se răzbune şi să răspândească groaza. Aşa cum am spus, ne aflăm într-un joc periculos, într-un cerc care nu se închide. Pe site-ul FBI există un Top 10 al celor mai căutaţi terorişti din lume. Pe capul lui Osama bin Laden era pusă o recompensă de 27 de milioane de dolari, pe capul lui Ayman al-Zawahiri, una de 25 de milioane. Sunt destui care spun că, în realitate, medicul egiptean era deja numărul 1 în al-Qaida şi că Bin Laden rămăsese doar un fel de prizonier de lux al faimei sale.

În sprijinul acestei idei poate sta amănuntul că, de cel puţin un an, acest personaj tragic era mai mult sau mai puţin izolat într-o clădire-fortăreaţă din Pakistan, fără acces la internet sau la telefonie şi, în momentul în care a fost ucis, era apărat de doar trei persoane. La scara istoriei, viaţa persoanei Osama bin Laden şi nici moartea sa nu mai însemnau mare lucru. Acest personaj va muri cu adevărat, prin ceea ce reprezintă, abia atunci când nu se va mai vorbi despre el, ceea ce, aşa cum remarcă Andrew Brown pe guardian.co.uk, nu se va întâmpla zilele astea.
CITEŞTE AICI CUM A FOST UCIS OSAMA BIN LADEN