EDITORIALUL EVZ. Surpriza din spatele candidaturii-surpriză a şefului spionilor

EDITORIALUL EVZ. Surpriza din spatele candidaturii-surpriză a şefului spionilor

Devine evident că suntem în fața celor mai complicate alegeri prezidențiale din ultimii 25 de ani. Ieri, Teodor Meleşcanu şi-a anunțat demisia de la şefia SIE şi candidatura la preşedinție. O candidatură surpriză care are în spate o surpriză şi mai mare, greu de înțeles. Miza acestor alegeri este uriaşă pentru România, în condițiile în care ne mârâie la gard marele urs de la Răsărit. Teoretic, avem un gard solid, capabil să reziste namilei. Practic nimeni nu se aştepta acum doi ani ca ursul să rupă gardul vecinilor ucraineni şi să le devasteze țara.

Surpriza din spatele candidaturiisurpriză a lui Teodor Meleşcanu este personajul care a apărut ieri la televiziunile de ştiri pentru a explica modul în care a adunat semnăturile necesare candidaturii: colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate. Dogaru a explicat cum s-au adunat semnăturile prin intermediul unei „asocieri” de ONG-uri pe care a denumit- o „Alternativa Națională”. Colonelul în rezervă a anunțat că semnăturile au fost adunate „de peste tot” şi că din Bucureşti au fost adunate „cateva mii de semnături”. Implicarea lui Dogaru pentru susținerea candidaturii fostului şef al spionilor te pune pe gânduri, având în vedere acțiunile din ultimii doi ani la care a participat acest personaj şi legăturile cu personaje importante ale ideologiei pe care îşi bazează Vladimir Putin expansiunea în Europa de Est.

Colonelul Mircea Dogaru a semnat cu USL, în iulie 2012, un protocol pur şi simplu bizar, care viza distrugerea statului de drept în România. Ca şi acum, în iulie 2012, Dogaru reprezenta o „coaliție de ONG-uri” denumită „Consiliul Național al Societății Civile” (CNSC). Protocolul redactat de acesta stabilea că „entitățile componente ale CNSC” şi-au propus ca obiective desființarea Curții Constituționale, Agenției Naționale de Integritate, Departamentului Național Anticorupție şi Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Practic, Dogaru viza distrugerea instituțiilor implicate în bătălia cu structurile de iz securist şi cu şmecherii din fosta Securitate care au generat corupție în societate. Din partea USL a semnat documentul prim-ministrul Victor Ponta, penalul Daniel Chițoiu şi Daniel Constantin, omul infractorului turnător Dan Voiculescu. USL a câştigat alegerile parlamentare, însă nu a respectat înțelegerea cu Dogaru, după ce a izbucnit un scandal monstru când acest protocol a fost făcut public.

Războiul lui Dogaru cu instituțiile care ne garantează continuarea drumului european către democrație consolidată nu este singurul moment dubios din biografia personajului implicat astăzi în adunarea de semnături pentru Teodor Meleşcanu. În urmă cu un an, la jumătatea lunii septembrie, Mircea Dogaru a avut o întâlnire interesantă la Mânăstirea Snagov cu Aleksandr Dughin. La vremea respectivă, Dogaru a scris chiar şi un text elogios despre Dughin, care este considerat ideologul lui Vladimir Putin. Dughin este profesor universitar şi fondatorul mişcării Eurasia. Textul înflăcărat scris de Dogaru după această întrevedere vorbeşte despre nevoia unui război împotriva „ofensivei globalismului”. „Cu acest prilej, presedintele SCMD a explicat indemnul lansat in ianuarie 2011 catre omologii din Occident – Militari din toate țările, uniți-vă!”, scrie Dogaru pe blogul său.

Implicarea unui astfel de personaj dubios în susținerea candidaturii fostului şef al spionajului românesc te pune pe gânduri astăzi. Dacă Dogaru este un personaj principal în această operațiune şi nu unul marginal rămâne să aflăm ce a cerut în schimb. În mod cert însă este o surpriză interesantă.