Fiindcă are cea mai slabă creştere economică din regiune, fiindcă a ajuns să taie pensiile şi indemnizaţiile de creştere a copilului în loc să oprească jaful practicat de propria clientelă, guvernul PDL-UDMR recurge la cea mai ordinară diversiune posibilă: îi transformă pe romi în ţigani şi susţine că rezolvă astfel problemele de imagine ale României.
Legea va trece fără probleme prin parlament, unde singura dificultate este stabilirea paternităţii. Îi aparţine această idee turnătorului Dan Voiculescu sau populistului Silviu Prigoană, cel care a mai susţinut şi reintroducerea pedepsei cu moartea şi aplicarea ei după modelul chinezesc? În paranteză fie spus, guvernul s-a gândit că aceste iniţiative ale deputatului Prigoană trebuie răsplătite, aşa că a scos bani din fondul de rezervă, i-a dirijat către municipiul Ploieşti (condus de un primar democrat-liberal), iar de aici s-au dus la firma de salubritate a parlamentarului PDL. Poporul, sau o mare parte din el, va aplauda iniţiativa transformării "romilor" în "ţigani". În fond, îşi zice patriotul român privind în buzunarele goale, din cauza confuziei între "romi" şi "români" suntem prost priviţi în Europa.
Din păcate, astfel de diversiuni, aparent benigne, produc consecinţe. Probabil că şi în 1934, când guvernul liberal al lui Tătărescu a introdus "legea pentru folosirea personalului român în întreprinderi", care cerea ca minimum 80% din personalul care lucra în economie şi cel puţin 50% din cel din administraţie să fie de origine română, mare parte din alegători s-au bucurat. Părea o măsură reparatorie în faţa unei minorităţi intruzive care ocupa slujbele bune ce s-ar fi cuvenit băştinaşilor. Cine şi-ar fi închipuit, în 1934, ce urma să se întâmple cu evreii între 1940 şi 1944?
Adoptarea legii Prigoană, cu avizul Guvernului României, va avea un efect negativ şi asupra admiterii în spaţiul Schengen. De multă vreme Italia şi Franţa se plâng că romii au invadat Occidentul pentru că sunt discriminaţi în România, iar această ţară nu face nimic pentru a le rezolva problemele. Or, legea Prigoană, susţinută de Emil Boc, este exact confirmarea de care aveau nevoie Sarkozy şi Berlusconi pentru a demonstra, în faţa Consiliului European, că autorităţile române sunt cele care-i alungă pe romi din ţara ai cărei cetăţeni sunt. Paradoxal, situaţia convine şi guvernului PDL-UDMR. Oamenii sunt conştienţi că nu şi-au făcut temele pentru a intra în Schengen. Poliţiştii sunt prea corupţi pentru a lăsa în grija lor paza frontierei estice a Uniunii Europene. Dar executivul avea nevoie de un ţap ispăşitor: romii.
Ştiu că democraţia nu se vinde în România, în special în aceste vremuri de criză. Nimeni nu va câştiga alegerile promiţând să respecte parlamentul, drepturi pentru minorităţi, inclusiv pentru cele sexuale şi religioase, egalitate de şanse pentru femei sau un control civil asupra serviciilor secrete. Voturile se adună cu programe populiste şi cu pungi cu pui congelaţi, pături, celulare şi sticle cu ulei. Depinde de sponsor! M-aş fi aşteptat însă ca tânăra generaţie din PDL să pună un pic mai mult preţ pe valorile democratice. Dar tocmai tânăra Roberta Anastase a umilit legislativul cum nici PSD-ul nu şi-a permis vreodată. A lăsat impresia că toate legile se adoptă prin fraudă, fără nicio ruşine. A pus pumnul în gura opoziţiei, luările de cuvânt putând fi blocate pe motiv de "obstrucţie", prin simpla decizie a preşedintelui de şedinţă. A favorizat blocarea dosarelor de corupţie care-i implicau pe colegii din PDL, începând cu cel al prietenei ei, Monica Iacob Ridzi.
Nu măsurile dure de austeritate - pe care tot mai mulţi români, în special cei din mediul privat, le acceptă - vor îngropa PDL. Dar alegătorii care în 2004, 2008 şi 2009 au sperat la o guvernare (mai) cinstită, poate cu un pic mai mult respect pentru morală şi etică, s-au săturat să vadă cum, zi de zi, PDL se transformă în PSD-ul din vremea guvernării Năstase.
Citiţi AICI ce propune Silviu Prigoană