EDITORIALUL EVZ: PSD şi PNL dărâmă guvernul la TV

EDITORIALUL EVZ: PSD şi PNL dărâmă guvernul la TV

Scurtcircuit major în relaţia PSD-PNL. Cel care a băgat degetele în priză a fost Crin Antonescu. O declaraţie a sa a aruncat electoratul potrivnic actualei guvernări într-o beznă totală.

Preşedintele liberal a anunţat miercuri seară, într-o emisiune televizată a Antenei 3, că discută cu Victor Ponta despre o posibilă "guvernare de avarie". El a insistat ca liberalii şi social-democraţii să formeze o altă majoritate în parlament, să dărâme guvernul actual, pentru că ambele partide nu mai trebuie să aibă drept unică prioritate "încasarea" de procente până la alegeri.

"Sper să nu fiu prea optimist dacă spun că am constatat că şi ei (social-democraţii - n.r.) îşi pun problema să examinăm ce am putea face împreună acum. (...) Pentru mine este o realitate destul de dramatică: poate cineva să stea liniştit, chiar încasând procente electorale, până în 2012, cu ţara pe mâna unui asemenea guvern şi unei asemenea puteri? Eu nu pot. Ideea este când se poate face ceva, cât de repede şi ce se poate face", a spus Antonescu.

Declaraţia liberalului l-a "electrocutat" pe Victor Ponta, provocându-i acestuia un puseu de sinceritate publică nocivă liderului PNL. "Sunt declaraţii pentru presă", "nu am discutat cu Crin Antonescu despre intrarea la guvernare", "nici nu vom discuta prea curând", au fost câteva dintre declaraţiile nervoase ale lui Ponta.

PSD-istul şi-a argumentat apoi poziţia: "Exclud această variantă pentru că nu este o chestie serioasă. Atâta timp cât nu avem majoritate, atâta timp cât Traian Băsescu desemnează premierul, exclus".

Incidentul afectează serios imaginea lui Antonescu. Mulţi vor fi receptat-o ca pe o nouă mostră de neseriozitate a liberalului, după repetatele absenţe din parlament. Afectată este şi imaginea opoziţiei în ansamblu.

Cu siguranţă, celor care aşteaptă ca PDL să fie alungat de la putere şi îşi imaginează că acest lucru va finanţa deficitele majore din economie nu le-a picat tocmai bine hârjoneala dintre Ponta şi Antonescu pe un subiect atât de serios precum asumarea guvernării. Cu atât mai mult cu cât episodul s-a petrecut concomitent cu majorarea taxelor şi impozitelor. Ca să nu mai vorbim că Antonescu a admis, fără să clipească, faptul că PSD şi PNL au fost interesate până acum doar să acumuleze capital electoral.

Înţeleg motivele pentru care Crin Antonescu a vorbit despre intrarea la guvernare. Liberalul se teme, probabil, că, în timp, opoziţia îşi va pierde din credibilitate acuzând guvernul că duce România spre faliment, fără a-şi asuma guvernarea. Pe termen mediu, acest risc este cât se poate de real şi este potenţat de faptul că majoritatea care sprijină guvernul în parlament nu este foarte solidă.

Dacă ar dori cu adevărat să schimbe guvernul, PSD şi PNL ar putea face acest lucru fără mari eforturi. În parlament sunt suficienţi PDL-işti care observă cum partidul scade vertiginos în sondaje şi îşi văd risipite şansele de a obţine un nou mandat în 2012. Cu aceşti oameni se poate negocia eficient căderea guvernului. Este suficient să li se promită un colegiu eligibil şi vor vota împotriva lui Boc fără regrete.

Intrarea la guvernare ar fi însă o strategie sinucigaşă, câtă vreme executivul trebuie să dea bugetari afară sau să majoreze TVA-ul. Din acest motiv, opoziţia este nevoită să execute un balet public istovitor, încercând să-i convingă pe români că doreşte să dărâme guvernul, fără a avea însă succes.

Cu cât puterea de cumpărare va scădea, cu cât populaţia sărăcită va reuşi tot mai greu să-şi achite facturile, cu atât presiunea pe PSD şi PNL de a intra la guvernare va creşte.

Pe măsură ce alegerile din 2012 se vor apropia, numărul parlamentarilor care-şi vor declara independenţa faţă de PDL se va mări, iar răsturnarea guvernului va fi tot mai facilă. Liberalilor şi social-democraţilor le va fi tot mai dificil să stea în opoziţie dacă vor dori să rămână nişte alternative credibile. Iar aceste vremuri nu sunt chiar atât de îndepărtate.

Ne puteți urmări și pe Google News