Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Parlamentul reprezintă un grup infracţional organizat, nu poporul român
EDITORIALUL EVZ. Parlamentul reprezintă un grup infracţional organizat, nu poporul român

EDITORIALUL EVZ. Parlamentul reprezintă un grup infracţional organizat, nu poporul român

Cred că a sosit momentul ca puţinii oameni cinstiţi care mai sunt în Parlament să-şi pună problema dacă mai are vreun sens să fie asociaţi cu nişte infractori şi complicii lor sau ar trebui să-şi dea demisia.

Modul neruşinat în care s-a votat, ieri, în cazul Chiţoiu – 248 de deputaţi împotriva DNA-ului, doar 108 "pentru" – arată că nu mai există nici o speranţă pentru ca această instituţie, în componenţa actuală, să fie altceva decât "Parlamentul infractorilor". Protecţia oferită lui Chiţoiu îi face complici la faptele sale pe toţi cei 248 de deputaţi care au respins cererea de începere a urmăririi penale. Votul a fost secret, dar este clar că vorbim de noua coaliţie majoritară PSD-UNPR- PC-UDMR.
Deja s-au petrecut prea multe lucruri rele în acest Legislativ. Aproape toate solicitările venite din partea DNA – fie de începere a urmăririi penale, fie de încuviinţare a arestării – au fost respinse. Printre cei protejaţi, nume celebre: Varujan Vosganian, Vlad Cozma şi Daniel Chiţoiu. Acesta din urmă a fost protejat, după opinia mea, pentru că firele duceau până la primul-ministru, Ponta fiind cel care a semnat controversata ordonanţă de urgenţă prin care se rezolvau de fapt răfuielile dintre clanurile din PNL. Mai avem în Parlament un deputat şi un senator (ambii de la UDMR) care au fost declaraţi incompatibili de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar care refuză să-şi părăsească fotoliile. Este ignorată inclusiv o decizie a Curţii Constituţionale, care a cerut Senatului să-l exmatriculeze pe senatorul UDMR Akos Mora. Cinci luni de la decizia CCR şi nu s-a întâmplat nimic. Mai punem aici "marţea neagră", modificările la Constituţie şi legea amnistiei, păstrată la cămară, deocamdată, şi avem imaginea unei instituţii care acţionează constant, programatic, împotriva statului de drept.
Lucrurile acesteau au ajuns să pară banale. Câteva publicaţii fac scandal, dar PSD dispune de o forţă de propagandă imensă. Seara, miniştrii lui Ponta se aliniază la televiziunile de casă, promit creşterea pensiilor şi îngroapă orice discuţie despre Justiţie. Presa a ajuns să înghită fără să clipească declaraţiile lui Victor Ponta care, ieri, după ce colegii săi de partid l-au protejat pe Chiţoiu,a spus că nu ştie nimic. Vă invit să vă gândiţi cum ar fi fost dacă un deputat PDL era protejat, în legislatura 2008-2012, iar Boc ar fi răspuns, senin, că el nu are nimic de comentat.
De aceea cred că s-a depăşit un prag, o limită a acceptabilului, şi este nevoie de gesturi radicale. Opoziţia şi aşa este destul de compromisă. PNL are un lung cazier, după ce, din mai 2012 până în martie 2013, a fost parte activă a asaltului împotriva statului de drept. PDL are un bilanţ ezitant: liderii de grup s-au raliat unei iniţiative anti-ANI, unul din parlamentarii incompatibili care refuză să plece este membru al acestui partid. PDL avea opţiunea de a-l forţa să demisioneze, sub ameninţarea retragerii sprijinului politic, dar nu a făcut nimic. PP-DD s-a vândut, la bucată.
Suntem, din acest motiv, într-o situaţie atipică pentru un regim democratic: Parlamentul nu mai reprezintă voinţa poporului, ci a unui grup de infractori. Parlamentul nu mai este o instituţie fundamentală a democraţiei, ci subminează acest proces. Oricât ar fi de riscant, trebuie găsite soluţii democratice în afara Legislativului. În stradă, pe reţelele de socializare, nu ştiu, este o situaţie probabil fără precedent în lumea democratică. Oamenii onorabili trebuie să plece din mijlocul acestui grup infracţional organizat. Parlamentul, cu Zgonea, Nicolicea, Chiuariu şi alţii ca ei trebuie abandonat şi izolat. Să fie evident pentru români, dar şi pentru cei din afara ţării, că Palatul Parlamentului este doar o groapă de gunoi unde sunt spălaţi infractorii frăţiei Ponta, Voiculescu, Kelemen Hunor.