EDITORIALUL EVZ. Oprescu era primarul perfect pentru PSD și PNL

EDITORIALUL EVZ. Oprescu era primarul perfect pentru PSD și PNL

Zilele trecute, Primăria Sectorului 6 a raportat cu mândrie „depistarea și sancționarea” unor persoane care aruncau pe jos coji de semințe, pe domeniul public, și care au fost amendate cu 800 de lei.

 Este ultima informație publică dintr-un sector condus de un edil supranumit „Primarul care nu este” sau „Rareș Rărescu”. Totuși, situația în sectorul șase pare a fi una fericită: primarul nu are (încă) dosar penal. Trei din cei șapte edili propuși de USL în 2012 sunt în ancheta DNA. Ceilalți așteaptă, emoționați. Rezultatul: administrația Bucureștiului este blocată.

Privesc partea plină a paharului și cred că se întâmplă și lucruri bune. În primul rând, se vede că se tem de DNA. După arestarea lui Sorin Oprescu, ambii viceprimari au refuzat să ocupe poziția de primar interimar. Liberalul Cornel Pieptea a demisionat din funcția de viceprimar. Interimatul a revenit unui personaj obscur din UNPR, unde a ajuns via PPDD. Se vede că și acestuia îi este teamă că va intra în vreo capcană: a cerut un audit al Primăriei. Este clar că se știa ce face Oprescu și, foarte probabil, nu era singurul care dijmuia contracte. Orașul este împărțit ca o felie de tort și fiecare grup de interese are propria felie. Nu mai există de mult o demarcație între partide, între puterea locală și opoziție. Consilierii locali se reprezintă pe ei și grupările care i-au promovat. Din când în când, PNL îi cerea demisia lui Ponta, ca să nu se spună că nu face nimic.

În al doilea rând, este bine că PNL recunoaște, în acest moment, că nu are resurse – prin asta spun un om cinstit și competent - și flutură ideea susținerii lui Nicușor Dan „pentru o poziție în administrația locală”. Nu cred că se va întâmpla asta, lăcomia este prea mare ca să cedeze postul. PSD pur și simplu nu are variantă, post-Oprescu. În alte vremuri, s-ar fi găsit imediat vreun baron local de mâna a treia dornic să candideze. Uitați-vă la sectorul 5: imediat ce Marian Vanghelie a fost scos din PSD, partidul a trimis acolo un individ aproape la fel de dubios, dar având o notorietate mult mai scăzută. După opinia mea, orașul are o șansă în 2016. Poate sunt prea optimist, dar în acest moment sunt câteva semne bune. Există și o uriașă dorință de schimbare, există, pe rețelele sociale, un public tot mai furios. Dosarele DNA au arătat cât de mare a fost amploarea jafului. Vanghelie e acuzat că dijmuia 20% din contractele primăriei, Oprescu și Chiliman par să fi fost mai decenți și luau doar 10%. Vorbim însă de sume uriașe: Ziarul Financiar arată că bugetul de investiții al Primăriei Capitalei este, în 2015, de 235 de milioane de euro. Dacă estimarea DNA este corectă, birul colectat de Oprescu se ducea spre 23 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt două mari probleme care vor bloca însă schimbarea. În primul rând, ar trebui schimbați toți primarii și toate consiliile locale. Sau, ca să fiu ceva mai realist, majoritatea zdrobitoare. Pentru că mai toți erau pe o mână. Dar asta nu va fi posibil. Sentimentul meu este că PNL vrea să găsească o soluție pentru a defila cu Nicușor Dan pentru a-și ascunde în spatele acestui nume obișnuita trupă care stoarce resursele orașului. PSD va încerca să țină sub preș scandalul și va propune ceea ce poate: personaje de tip Cristian Rizea zis „Ferrari”, substitutul lui Vanghelie, la sectorul 5.

A doua problemă este legea alegerilor locale, care pune nenumărate bariere independenților – practic le va fi imposibil să candideze la București și în sectoare - și care menține alegerea primarilor într-un singur tur. Dacă PNL și PSD se adună după șocul arestărilor, pot ajunge la o înțelegere subterană și să-și împartă orașul fără probleme. De exemplu, pot lansa în competiție falși independenți, care să rupă din voturile celor cu șanse. Riscăm să avem primari aleși cu circa 20% din voturile comunității. Oricum, la sectoare este evident blatul. La sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6, practic nu există opoziție.

În loc de concluzie, aș vrea să vă amintiți cum a evoluat Clujul după ce a scăpat de Funar și l-a ales pe Emil Boc. Sunt atât de multe orașe care ar trebui să urmărească ce s-a întâmplat acolo: Constanța, Iași, Bacău...

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.