EDITORIALUL EVZ: Nu vă fie frică, Emil Boc tot pică!

EDITORIALUL EVZ: Nu vă fie frică, Emil Boc tot pică!

Majoritatea parlamentară se va reconfigura "într-un viitor apropiat". Până la toamnă, câţiva parlamentari din zona puterii vor părăsi arcul guvernamental. Predicţia făcută ieri de liberalul Varujan Vosganian este întemeiată.

Pericolul planează asupra PDL. O răsturnare a guvernului este posibilă chiar mai devreme de această toamnă. Traian Băsescu a vorbit despre acest risc atunci când, din cauza majorităţii fragile şi absenteismului parlamentarilor puterii, Senatul a aprobat legea privind aplicarea unui TVA de 5% la alimentele de bază. Zvonurile privind intenţia preşedintelui de a impune un premier tehnocrat s-au intensificat în ultimele zile, semn că tema nu este pusă în cui. Potrivit HotNews, "Traian Băsescu a avut de curând o discuţie cu Emil Boc în care şi-a reînnoit solicitarea ca acesta să plece din fruntea guvernului înainte de alegerile interne din PDL, mai exact până în Paşte". "Preşedintele a pledat pentru o înnoire a imaginii guvernului care ar ajuta la redresarea partidului", precizează sursa citată.

Premierul a negat că i s-ar fi cerut să se retragă din funcţie. Tactic ar fi o greşeală să renunţe înainte de a pierde sprijinul parlamentar. Ar părea că abandonează înainte de vreme. Emil Boc a admis însă că "în momentul în care un guvern nu mai are susţinere şi este respins de către parlament, pierzându-şi majoritatea, în acel moment preşedintele are posibilitatea să desemneze inclusiv un premier independent".

Opoziţia are nevoie să atragă doar vreo 20 de parlamentari de partea sa, pentru ca executivul să devină minoritar. Vor fi, cu siguranţă, suficienţi parlamentari care vor trece de pe acum în opoziţie pentru a ajunge din nou la putere în 2012. Vor fi încurajaţi de scorul Uniunii Social-Liberale (USL) în sondaje şi vor spera că vor fi plasaţi într-un colegiu eligibil. Într-o cercetare CURS, dată recent publicităţii, USL este cotată la 59% intenţie de vot. Nu ştiu dacă Uniunea îşi va conserva acest procent până la alegerile viitoare. Pentru parlamentarii care îşi caută de pe acum un loc călduţ nu contează acest lucru. Contează doar că Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au invitat să trădeze puterea. Acum ori niciodată. Mă aştept ca PDL-iştii care vor să schimbe macazul să folosească congresul partidului din luna mai pentru a-şi justifica traseismul. Ei vor declara la unison că PDL a pierdut la congres ultima ocazie de a deveni o opţiune electorală credibilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pierderea majorităţii în parlament de către guvern va forţa USL să-l demită pe Emil Boc prin moţiune de cenzură. Traian Băsescu va desemna un tehnocrat să formeze noul guvern. Ar putea fi chiar un tehnocrat provenit din PSD sau PNL, după modelul George Maior la SRI, pentru a dezamorsa atacurile USL. Noul cabinet are şanse să treacă de votul parlamentului, pentru că prezenţa unui tehnocrat în fruntea guvernului ar putea fi o soluţie acceptabilă şi pentru opoziţie. Dacă USL va deţine funcţia de premier după debarcarea lui Emil Boc, presiunea de a arunca cu "bani în populaţie" va fi foarte mare, după numeroasele promisiuni făcute. Dacă liderii USL vor face acest lucru, vor amplifica actuala criză economică şi tot ei vor trebui să o gestioneze. USL ar fi prinsă într-un cerc vicios din care i-ar fi imposibil să iasă fără pierderi de imagine. Mai mult, din 2012, guvernul va trebui să le plătească eşalonat profesorilor majorările salariale restante. Vor fi cu siguranţă şi alte categorii bugetare care vor cere astfel de majorări. Liderilor USL le va fi imposibil şi să accepte, şi să refuze. Dacă ar refuza şi-ar compromite şansele în perspectiva scrutinului de la sfârşitul lui 2012. Un premier tehnocrat ar putea fi o manta de vreme rea nu doar pentru PDL, ci şi pentru USL. Acesta ar refuza să dea pomeni electorale, pentru a proteja economia. Social-liberalii vor putea da vina pe el pentru a-şi proteja imaginea. Nu trebuie ignorat faptul că actuala criză economică nu şi-a spus ultimul cuvânt în Europa, darămite în România. Portugalia tocmai a solicitat un împrumut din partea Uniunii Europene pentru a depăşi situaţia economică dificilă în care se află. În aceste condiţii, nici măcar guvernarea după 2012 s-ar putea să nu fie o "promenadă de duminică".