EDITORIALUL EVZ: Miza CSM

EDITORIALUL EVZ: Miza CSM

CSM merge mai departe. Şi o face cu toate că aşa-numita reformă a justiţiei este criticată de oficialii europeni.

Astăzi membrii Consiliului Superior al Magistraturii se reunesc într-o şedinţă prezidată de şeful statului, Traian Băsescu, în cadrul căreia este prezentat raportul privind activitatea acestui for în 2007 şi sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului.

Judecătorului Anton Pandrea şi procurorului Dan Chiujdea li se încheie, astăzi, mandatul de preşedinte şi, respectiv, vicepreş edinte al CSM, mandat deţinut timp de un an, potrivit Constituţiei. Cine va fi noul preşedinte, respectiv vicepreşedinte al CSM, una dintre cele mai importante instituţii ale Justiţiei din România?

În fapt, CSM coordonează toate carierele magistraţilor şi este garantul independenţei justiţiei. Primele zvonuri - deoarece candidaturile nu se anunţă înainte - o indică drept viitor preşedinte pe judecătoarea Lidia Bărbulescu, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Ne puteți urmări și pe Google News

Lidia Bărbulescu este un personaj controversat, „cu un trecut controversat alături de PSD, care a propulsat-o în actuala funcţie, prin intermediul fostului ministru al justiţiei, Rodica Stănoiu“, după cum a notat agenţia Promt Media, care mai arăta „că depunerea candidaturii este determinată de susţinerea pe care Lidia Bărbulescu o are în rândul judecătorilor din cadrul CSM, în special al celor de la instanţele din Bucureşti (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel) unde sunt cazuri grele, cu interese multe şi din diferite direcţii, care o consideră o persoană ce le va proteja interesele, atacate deja de tot mai multă lume, în frunte cu preşedintele ţării“.

Deşi pare greu de crezut, Lidia Bărbulescu are şanse reale de a fi aleasă, în condiţiile în care are nevoie de jumătate plus unu din voturi (nouă voturi), pe care le-ar putea obţine fără mari probleme de la colegii judecători şi procurori din Capitală.

Lidia Bărbulescu a devenit „celebră“ după ce i-a dat o replică dură preşedintelui Traian Băsescu după discursul acestuia critic la adresa magistraţilor, susţinut de Ziua Justiţiei, organizată anul trecut la Alba-Iulia. Băsescu a spus că are speranţa că justiţia va răspunde nevoilor sociale, va fi pilonul de stabilitate pe care oamenii politici nu-l pot oferi societăţii, iar Lidia Bărbulescu a replicat că „eventualele abuzuri administrative trebuie semnalate de oricine are cunoştinţă despre ele, inclusiv de preşedintele României, şi numai organele abilitate sunt în măsură să le cerceteze“.

În plus, judecătoarea şi-a luat obiceiul să-l ia peste picior pe Basescu, iar în ultimele şedinţe de plen, a afirmat că, pentru alegerile din anul 2008 ale CSM, „e necesar să vină preşedintele Băsescu şi să-l arate pe viitorul preşedinte al CSM“, aluzie la sprijinul pe care l-a arătat anul trecut şeful statului pentru judecătorul Anton Pandrea.

Considerată o persoană dură şi antibă-sesciană prin excelenţă, Lidia Bărbulescu va deschide, dacă va fi aleasă, un nou front de luptă împotriva Cotrocenilor. Fief al dinozaurilor, cu care Monica Macovei s-a luptat pe toată durata mandatului său, CSM merge mai departe.

Şi o s-o facă, deşi aşa-numita reformă a justiţiei este criticată atât în plan intern, cât şi de oficialii europeni. Mai pe româneşte, justiţia merge mai departe cu capul spart şi cu corupţia în mână.