Cel mai mare semn de întrebare pe care-l am față de o revenire a lui Isărescu la Palatul Victoria este legat de capacitatea sa de a controla o majoritate parlamentară – indiferent care va fi aceasta. În 2000, când era susținut de coaliția dominată de PNȚCD, PD și PNL, el a fost nevoit să emită sute de ordonanțe de urgență pentru a putea guverna. Acum, în eventualitatea în care Ponta va ajunge la Cotroceni și-i va lăsa guvernul pe mână, guvernatorul BNR ar trebui să gestioneze o majoritate parlamentară nereformistă și anti-justiție. Cum va reuși guvernatorul BNR să stopeze ofensiva Parlamentului împotriva statului de drept? Ce va face Mugur Isărescu în fața presiunii financiare din teritoriu? Vă mai amintiți că acesta a fost primul test pe care l-a picat Mihai Răzvan Ungureanu.


Citiţi mai multe:

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Mugur Isărescu, premierul pentru situații de urgență


Inițial, a transmis „pe surse” că refuză să intre în acest joc, dar, după două săptămâni, partidele aflate la guvernare l-au strunit și l-au obligat să distribuie bani către primari. Acum, PSD este mai mult ca niciodată un partid de baroni, obișnuiți să șantajeze guvernul central pentru a primi câte ceva. La proxima rectificare bugetară, Ponta le va face cadou circa două miliarde de lei. După ce baronii au fost obișnuiți cu astfel de pomeni, am îndoieli că guvernatorul Băncii Naționale va reuși să reziste presiunilor.

Ceea ce aștept de la Isărescu este să ofere un proiect de țară: aderarea la zona euro. Ar fi o ieșire din scenă potrivită pentru guvernatorul BNR.