EDITORIALUL EVZ: Interlopii vin la putere în România

EDITORIALUL EVZ: Interlopii vin la putere în România

Silviu Sergiu.: „Anchetat în 2006 pentru sechestrare de persoane și amenințare, cariera politică a lui «dom’ Costel» a fost brusc curmată de dezvăluirile colegilor mei de la departamentul Investigații”.

Politica a coborât în stradă. Nu este mai aproape de oameni. Falia dintre politicieni și alegători nu s-a restrâns. Politica a coborât în cartiere, în mijlocul interlopilor care se visează demnitari ai statului. De la instalarea guvernului PDL-PSD, două personaje dubioase, eufemistic vorbind, au fost la un pas să pună mâna pe funcții importante. Ambii pretendenți sunt acuzați de strânse legături cu lumea interlopă. Deși justiția nu i-a dovedit deocamdată, faptele lor de vitejie în straturile sociale periferice sunt de notorietate.

Primul a fost PSD-istul Mincu Silvestru, propus prim-adjunct al ministrului de interne. Din această postură, el ar fi controlat serviciul secret al ministerului. Implicit, ar fi supravegheat îndeaproape afacerile lumii interlope, exercitând un control direct asupra resurselor financiare ale acesteia. Acuzat de un lung șir de fapte de corupție, Mincu Silvestru este cunoscut drept un apropiat al celebrilor capi ai lumii interlope, Fane Căpățână și frații Nuțu și Sile Cămătaru.

Al doilea este Constantin Iancu, botezat „Dom’ Costel” de „Evenimentul zilei”, căruia PDL i-a dat șefia Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF). Anchetat în 2006 pentru sechestrare de persoane și amenințare, cariera lui politică a fost brusc curmată de dezvăluirile colegilor mei de la departamentul Investigații.

Interesul interlopilor pentru posturi în administrația publică este efectul manelizării scenei politice, la pachet cu întreg spațiul public. Odată cu ascensiunea în politică a unor lideri semianalfabeți, a fost clar pentru toată lumea că oricine poate deveni demnitar al statului, dacă are suficienți bani.

Așa se face că au început să emită pretenții indivizi care, de-a lungul existenței lor, au jucat mai puține cărți decât au citit politicienii respectabili. În vremuri de criză, șansele interlopilor de a prelua puterea în stat cresc exponențial. Resursele financiare publice sunt limitate, iar banii lumii interlope devin o sursă atractivă de alimentare a politicului. Altfel spus: pe scena politică „e foame dă bani”. Cazurile „Mincu Silvestru” și „Constantin Iancu” sunt o dovadă în acest sens. Cu siguranță, cei care i-au ajutat să promoveze nu au făcut-o pe ochi frumoși, ci în urma unor calcule mercantile perfide. De altfel, întrebarea esențială în cazul lui „Dom’ Costel”, la care nu s-a răspuns până acum, este cine din PDL l-a propulsat pentru șefia ANIF. Am remarcat doar multă amnezie în rândul liderilor democrat-liberali și o reacție inexplicabilă a lui Radu Berceanu, care a încercat să-l victimizeze.

Accesul în politică al interlopilor este deosebit de periculos, pentru că atrage după sine o recrudescență a violenței în spațiul public. După prăbușirea comunismului în Bulgaria, Securitatea era mai puțin puternică decât cea din România. Astfel, la resursele statului vecin au avut acces și mulți lideri ai lumii interlope. Ei nu au ezitat să se împuște în plină stradă, când interesele economice li s-au ciocnit. În țara noastră, foștii ofițeri de securitate au blocat, în foarte mare măsură, accesul interlopilor. S-a creat o așa-zisă mafie a gulerelor albe. Pe măsură ce criza se va adânci și interlopii vor ocupa contra cost tot mai multe funcții în administrația publică, mafia gulerelor albe va fi înlocuită de mafia cămășilor negre la guler, mult mai periculoasă pentru statul de drept.

CITIŢI ŞI:

Propunere de arestare pentru cei din clanul Preda

Interlopul Dom’ Costel rămâne fără minister

Interlopii s-au bătut la mall

"Dom' Costel" a demisonat

Ne puteți urmări și pe Google News