Luni vom afla dacă avem un nou guvern. Condus de Victor Ponta şi secondat de co-pilotul Crin Antonescu.
Ca să folosesc o terminologie pe care sunt convins că Victor Ponta o va aprecia, cei doi vor conduce un hibrid la o cursă de viteză în coastă. Ăla Micu’, ajuns ministru, e ocupat să taie lemne pentru afacerile lui Dan Voiculescu, care a văzut de mult în el un tânăr de viitor. Că doar de aia l-a împrumutat cu 295.000 de euro pe termen nelimitat şi l-a pus şef la partid. Dar, după cum recunoştea şi preşedintele PNL, a venit momentul în care trebuie achitată nota de plată a susţinerii arătată de Trustul “Intact", deci putem fi îngăduitori cu alegerea făcută.
Victor Ponta a acţionat cu mult mai multă precauţie decât se aşteptau adversarii politici. A evitat nominalizările lui Dan Şova, Nicu Bănicioiu, Cristian Rizea, scutierii săi de pe vremea TSD, dovedind o răceală de jucător de şah pe care nu i-o bănuiam. Mai mult, prin prezenţa lui Florin Georgescu la Finanţe va fi scutit de conflicte ideologice cu partenerii de coaliţie, aura acestuia de la BNR fiind totodată şi o apărare eficientă faţă de foametea baronetului din teritoriu. Un alt “super-greu" (neanticipat în primele variante de guvern) este Ioan Rus, liderul PSD de la Cluj, cel mai constant adversar al lui Ion Iliescu în interiorul şi exteriorul partidului, prezenţa acestuia în postul de la Interne fiind o garanţie a moderaţiei în aplicarea politicilor de partid. Eternul ministeriabil Dan Nica, revine la Comunicaţii, spre bucuria găştii de la Galaţi, un minister nu atât de sclipitor ca cel de la Interne, dar mult mai discret şi bănos. Mai lipseşte întoarcerea “Vulpii" pentru ca totul să fie ca pe vremuri.
Nu am priceput criteriile după care Victor Ponta l-a ales pe Victor Alistar ca reprezentant al său în relaţia cu societatea civilă şi mass-media, poate doar aura de adversar înverşunat al Monicăi Macovei recomandându-l pentru acest post. Despre viitorul ministru al Educaţiei, Corina Dumitrescu, s-au scris tone de articole, plecând de la interesele sale de afaceri până la calitatea învăţământului oferită de universitatea condusă în calitate de rector. Sunt convins că acest mic amănunt va fi remediat prompt prin înfiinţarea unei noi comisii de evaluare academică, iar de la "C" şi "D" se va trece la “A", cu felicitări. Altminteri, cred că în cazul Corinei Dumitrescu sunt posibile şi alte surprize.
Nu aceeaşi grijă o regăsim atunci când analizăm nominalizările făcute de PNL, prezenţa lui Andrei Marga la Externe fiind cea mai stranie dintre toate. Explicaţia pe care am auzit-o recent, cum că Marga ar avea relaţii excelente cu familia Angelei Merkel, mi se pare definitorie pentru spiritul dâmboviţean ce domneşte în ultima vreme la PNL. Ovidiu Silaghi, un personaj politic şters, pune mâna pe ministerul Transporturilor şi ai săi asfaltatori transpartinici, iar gen. (r) Corneliu Dobriţoiu se remarcă prin contracte de 10 milioane de euro cu Compania de Drumuri. Din această perspectivă, celor doi m-aş risca să le acord mai mult calitatea de sponsori ai partidului decât de specialişti.
Trăgând rapid linie am putea spune că avem de-a face cu o formulă de guvern prudentă, ce vizează gestionarea situaţiei economice fără excese inutile, reîntregirea salariilor fiind o parte din “greaua moştenire" a guvernului Ungureanu. Cât de tare se va eroda USL în urma acestui experiment de guvernare, vom afla imediat după trecerea verii.