EDITORIALUL EVZ: Geoană s-a jucat de-a preşedinţia

EDITORIALUL EVZ: Geoană s-a jucat de-a preşedinţia

Horia Ghibuţiu: „Al doilea om în stat a acceptat invitaţia aiuritoare de a-şi imagina ce ar face dacă ar ajunge preşedinte. Nu s-a jucat mult de-a preşedinţia. Dar s-a jucat”.

Ca mai tot românul abonat la cablu, am căscat şi eu gura la televizarea în direct a ceea ce a reprezentat, probabil, evenimentul anului în media - omagiul adus marţi, la Staples Center din Los Angeles, irepetabilului Michael Jackson. Practic, aveam două posibilităţi de a urmări emoţionanta transmisie. Prima, să mă uit pe CNN ori Euronews, cu avantajul unui „direct” curat, fără dublaje, titraje şi intervenţii docte din studio. A doua, să vizitez cu telecomanda posturile din România care au difuzat, integral sau pe sărite, evenimentul. Fireşte, am ales provocarea. După socoteala mea, au fost „live” Pro TV-ul, Antena 1, Realitatea, Antena 3, N 24, U TV, MTV, Music Channel (scuze dacă am omis pe cineva, abonamentul meu are posibilităţi limitate).

Ca de obicei, OTV a făcut o figură aparte, transmiţând evenimentul în secundar, în principal fiind Diaconescu şi dezbaterile desfăşurate sub generice pilduitoare: „Cine şi de ce l-a ucis pe rege?” şi „Fantoma lui Michael bântuie funeraliile din Los Angeles”. Antena 2 a recuperat mai târzior, Brancu avându-l drept invitat pe Mădălin Voicu, sub titlul „Michael Jackson e înmormântat fără creier?”. Ar mai fi de spus că, rând pe rând, televiziunile s-au plictisit de durata show-ului, astfel încât destule au apucat să bage filme sau talk-showuri politice un pic înainte ca micuţa Paris să plângă pe umărul mătuşii Janet Jackson.

O să întrebaţi ce legătură are Mircea Geoană cu spectacolul dedicat marelui dispărut. Iniţial, adică înainte să-l văd pe preşedintele Senatului dându-şi pertinent cu părerea pe seama paralelei dintre carierele lui Michael Jackson şi Prince, mi se părea că niciuna. După ce i-am admirat pe cei care au fost invitaţi în platourile staţiilor româneşti pentru a conferi plus-valoare momentului, cred acelaşi lucru.

Ce a fost de reţinut? La Pro, în premieră, în direct şi la oră de vârf, unicele şi adevăratele lacrimi ale Andreei Esca, în timp ce Lori era de-a dreptul umflată de plâns. La concurenţă, adică Antena 1, se miza pe Toni Grecu, ceea ce, cu toată simpatia pentru neobositul umorist, mi-a adus aminte de faptul că cineva îşi imagina ce credibilitate ar fi avut marele comic Dem Rădulescu dacă ar fi apărut la ştiri prezentând un seism devastator. La Realitatea m-am uitat puţin, dar tot am apucat să-i zăresc pe Melania Medeleanu, Mihai Tatulici şi Mihai din Hi-Q, în timp ce rivalii de la Antena 3 apelaseră la Zoli Toth din Sistem.

Undeva pe la zece seara, am zăbovit ceva mai mult pe Antena 3, deoarece ajunsese în platou Mircea Geoană. Evident, era „doctor” pe subiect. A plecat de la Beatles versus Rolling Stones, a făcut un popas prin recenta vizită din China, apoi a dat-o pe politică: l-a făcut hardrocker pe Bruce Springsteen (aici ar fi nişte obiecţii), care a votat cu McCain, pe când cei prezenţi la arena Staples ar fi fost cu Obama (de ce, fiindcă erau afroamericani?!).

În fine, ca o încununare, al doilea om în stat a acceptat invitaţia aiuritoare a moderatorului Mihai Gâdea de a-şi imagina ce ar face dacă ar ajunge preşedinte. Nu s-a jucat mult de-a preşedinţia şi nici n-a căzut în capcana de a face dezvăluiri zguduitoare. Dar s-a jucat. Demonstrând că omul care vrea să fie preşedinte e - o, vai - supracalificat pentru această slujbă. Mircea Geoană se pricepe atât de bine la toate încât ar fi păcat să nu se facă, de la toamnă, invitat permanent la TV.

Ne puteți urmări și pe Google News