EDITORIALUL EVZ: Din nou despre Mircea Badea, ca obiect de unică folosinţă

EDITORIALUL EVZ: Din nou despre Mircea Badea, ca obiect de unică folosinţă

PSD ar fi efectuat, recent, un studiu din care rezultă că ruperea alianţei cu PC ar duce la o creştere de patru, cinci procente a intenţiei de vot pentru USL, au declarat către presă surse din interiorul formaţiunii social-democrate.

De obicei privesc cu rezervă la informaţiile provenite din surse necunoscute dar, atunci când am discutat cu preşedintele PC, Daniel Constantin, despre acest subiect, nu m-am ciocnit de o negare vehementă. El a spus că nu a auzit de existenţa unui astfel de studiu şi, oricum, unitatea USL nu ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării de câteva procente în plus sau în minus. Cred că răspunsul este edificator: liderii PC îşi dau seama că au devenit o vulnerabilitate pentru PSD şi PNL şi încearcă să se salveze invocând unitatea taberei anti-Băsescu. Antena 3 nu mai aduce nici un câştig electoral.

Trecute sunt vremurile când televiziunea trustului Intact băga spaima în politicieni. Vă mai aduceţi poate aminte de duşurile reci pe care Dan Voiculescu i le-a administrat, prin februarie, lui Victor Ponta. Într-o zi din acea lună, liderul PSD a fost invitat la emisiunea Gabrielei Vrânceanu Firea, unde a fost tratat ca ultimul pedelist. Momentul culminant a fost cel în care moderatoarea a citit un sms în care Ponta era caracterizat drept "neprofesionist şi plin de frustrări". Preşedintele PSD - un personaj care, ne amintim din 2008, când vizita în secret Palatul Cotroceni, se gudură pe lângă cei puternici şi este răzbunător cu cei slabi - a învăţat imediat lecţia şi şi-a încetat atacurile la adresa liderului informal al PC. Atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta securitate, Ponta a declarat, plin de curaj, că nu-l interesează acest subiect. Aşa arăta perioada în care liderului PSD îi era teamă de Antena 3. Acum, când Gâdea, Badea şi Ciutacu şi-au epuizat potenţialul de a-i face rău lui Băsescu şi de a sprijini creşterea USL, Ponta le arată uşa celor din PC.

Povestea aceasta arată că gloria propagandiştilor de la Antena 3 se apropie de apus. Incontestabil, au avut succes în campania lor de ură. Dar acesta a fost şi traseul lui Marius Tucă, dacă vă mai amintiţi. Între 1997 şi 1999, a dus un război aproape personal cu regimul Constantinescu şi l-a distrus pe fostul preşedinte în momentul în care a acceptat ca avioanele NATO care bombardau Serbia să survoleze România. Să trecem peste faptul că decizia lui Constantinescu a fost decisivă pentru primirea în NATO şi ne-a permis să începem negocierile de aderare la UE. La acel moment, emisiunile lui Tucă au contribuit semnificativ la dezastrul electoral al PNŢCD şi la retragerea lui Emil Constantinescu din cursa pentru Cotroceni. În 2000, odată cu schimbarea regimului şi instalarea la guvernare a celor pe care Antena 1 îi sprijinise, s-au încheiat şi vremurile de glorie ale lui Tucă. Dan Voiculescu şi-a atins scopul şi a ajuns la putere, dar omul său a devenit din vedetă de televiziune un onorabil patron de restaurant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoria se repetă şi nu prea. Impresia mea este că Antena 3 şi-a pierdut suflul cu un an prea devreme. Este adevărat, audienţele celor de acolo sunt în continuare impresionante. Însă pur şi simplu nu mai au capacitatea să influenţeze alegătorii. Dimpotrivă, dacă studiile PSD sunt reale, o ruptură de PC şi, implicit, de televiziunea lui Voiculescu ar ajuta USL. Privind din această perspectivă, opţiunile cârdului de corbi de la A 3 sunt destul de limitate. Nu mai sunt de nici un folos nici lui Ponta şi nici lui Antonescu şi, în curând, nici Voiculescu nu va mai avea ce face cu ei. Ca să facă audienţă, va fi nevoie de analişti care să comenteze soarta pisicii cu două capete, să-l intervieveze pe manelistul Guţă şi să bocească alături de Andreea Marin. Nu m-ar mira ca Gâdea, Badea şi Ciutacu să se recicleze şi să o facă şi pe asta. Dar, cel mai probabil, Voiculescu îi va trata ca pe orice obiect sanitar de unică folosinţă: îi va arunca la coş. În locul lor aş începe să caut locaţia potrivită pentru a deschide un bufet de alimentaţie publică. Ştiu câţiva la Antena 3 care au vocaţia de chelner în sânge.