EDITORIALUL EVZ: Cum strica PNL malaiul pe gasculite

EDITORIALUL EVZ: Cum strica PNL malaiul pe gasculite

Silviu Sergiu: "Este din ce in ce mai evident ca liberalii lui Tariceanu strica orzul pe gaste cand achita cuplului de consilieri americani Finkelstein& Silberstein exorbitantele note de plata."

Sau, mai bine zis, risipesc malaiul pe gasculite. „Celebrii” strategi au facut din PNL o formatiune care si-a pierdut orice urma de coerenta. Liberalii par sa-si fi pierdut definitiv busola prin apele tulburi ale politicii, iar sansele sa ajunga vreodata la liman sunt din ce in ce mai mici.

Un sondaj de uz intern a scos la iveala faptul ca 21,5% dintre romani vor ca alianta dintre PNL si PD sa fie reinnodata. Drept urmare, consilierii americani le-au recomandat liberalilor sa testeze terenul, pentru a vedea daca ciorba poate fi reincalzita. Sfatul consilierilor cu nume de piatra (stein­piatra, in limba germana) imi intareste convingerea  ca sunt cam bolovani.

In urma cu cateva luni ei orchestrau batalia impotriva lui Traian Basescu si a PD, pe care liberalii, cot la cot cu social-democratii, au pierdut-o fara drept de apel. Este adevarat ca americanii l-au sfatuit pe Tariceanu sa nu dea PD afara din guvern si sa nu se ajunga la referendum, iar premierul nu i-a ascultat, dar la fel de adevarat este ca sunt creatorii „noului Tariceanu”, iar experimentul este departe de a fi un succes. Sunt, deci, direct responsabili pentru esec.

Ne puteți urmări și pe Google News

O reapropiere de PD este o „strategie” menita sa-i compromita in mod iremediabil pe liberali. Razboiul de gherila pe care l-au dus cu democratii, inainte si dupa referendum, a separat definitiv apele. In perceptia electoratului, ruptura este atat de adanca incat gestul va semana cu un efort disperat al liberalilor de a mai salva ce se mai poate salva de pe o corabie care ia apa.

Si-au imaginat vreo secunda consilierii americani ca PD, ametit de aerul rarefiat de pe culmile sondajelor de opinie, este dispus sa le faca vreo concesie celor care i-au aruncat din guvern ca pe o masea stricata? Ce motiv ar avea sa faca acest lucru? Ce ar putea castiga? Nimic. Adriean Videanu a fost categoric in aceasta privinta: „Drumurile noastre sunt separate”. Absolut firesc.

PNL s-ar face insa de ras daca ar merge pe mana consilierilor straini. Eventuala tentativa a liberalilor de a se apropia din nou de democrati va alimenta si mai mult imaginea de perdanti. Vor parea niste milogi care, dupa ce au pierdut lupta, implora dusmanul sa ii salveze  politic. Iar pentru PD a da dovada de marinimie in fata „oligarhilor si petroliberalilor” infierati de Basescu este un scenariu science fiction.

Iata de ce o incercare a PNL de a se reapropia de PD este un gest sinucigas. Ma intreb cum de le-a trecut prin cap acest lucru experimentatilor consilieri ai lui Tariceanu. Ma intreb cat costa un consilier bun, daca pentru sfaturi de acest gen se platesc milioane de dolari.