Interceptările din dosarul trimis de DNA la Parlament pentru ridicarea imunității lui Viorel Hrebenciuc sunt ca o fereastră către lumea celor care controlează, din spate, majoritatea parlamentară actuală, guvernarea și vor să controleze România de la Cotroceni. Expun mentalitatea și modul de operare al celor pentru care puterea politică e doar un mijloc eficient pentru îmbogățire personală. Arată mentalitatea de bișnițari a unor sforari de vârf care sunt capabili să negocieze orice, ca la talcioc.

Hrebenciuc știa de la începutul lunii august că procurorii anticorupție anchetează actele de corupție în urma cărora niște instanțe au dispus retrocedarea ilegală a peste 40 de mii de hectare de pădure. Cineva i-a dat pontul, dar nu avea multe detalii, așa că a decis să apeleze la vechi prieteni pentru a afla ce face DNA: generalul Dumitru Iliescu, fost șef SPP, fost consilier al lui Ion Iliescu, prieten al penalului Cătălin Voicu și multe altele. Primul troc a fost simplu. Generalul Iliescu a oferit informații obținute de la o cârtiță din DNA, cel mai probabil un polițist care lucra direct cu procurorul de caz. În schimb a cerut trei „favoruri”: un post într-o instituție publică pentru fata lui, mentinerea altei persoane pe un post important și demiterea unui director adjunct de la ”Protecția Consumatorilor”. Ca la piață au dat mere pe pere și au bătut palma. Treaba a mers ca unsă, dovadă discuțiile telefonice dintre Hrebenciuc și generalul Iliescu. Cârtița lui Iliescu l-a avertizat pe Hrebenciuc că a fost și este ascultat. Sforarul era sigur că are situația sub control miercuri, când a fost chemat la audieri, la DNA Brașov. Atât de sigur încât și-a aranjat imediat o întâlnire cu Dan Șova, pentru vineri. Acolo a negociat iar un troc: îl ajută pe Șova să ajungă șef la PSD dacă Șova anulează cu totul articolul de lege în baza căruia el era cercetat. Vă dați seama? Nici nu au apucat procurorii DNA să-l anunțe pe Hrebenciuc că e urmărit, că el punea la cale anularea cu totul a articolului de lege în baza căruia acționa DNA. Cei doi au ticluit bine mișcarea, căzând de acord că trebuie să-l transforme în coadă de topor pe ministrul Justiției, ca să ”nu bată la ochi”.

Ce doi ticluiau o strategie prin care să blocheze cu totul cele mai importante anchete împotriva corupției și să lege la mâini și a picioare procurorii care sunt în prima linie a războiului cu mafia din politică. Discuțiile purtate pe tema asta expun și planurile pe care Hrebenciuc și Șova le făceau pentru a putea prelua guvernul după ce Victor Ponta ajunge președinte. Hrebenciuc știa la milimetru cum să-l liniștească pe Zgonea, care putea avea și el pretenții, sau cum să-i fie hrănit orgoliul unui baron ca Oprișan, care se putea opune planului secret.

Așa acționează și aceasta este adevărata imagine a grupului infracțional organizat care a confiscat PSD de ani buni și a reușit să înhațe aproape toată puterea din România. O imagine care ajută la reinterpretarea unor momente cheie din istoria recentă a României: a doua suspendare a șefului statului și marțea neagră. Se dovedește că toată nebunia a fost pentru ca ei să scape de brațul legii, nu pentru vreun interes public și că în spatele lozincilor sclipicioase din această campanie stau personaje putred de corupte.