EDITORIALUL EVZ CHIŞINĂU. Cum pariază Voronin viitorul Republicii Moldova pe un „cal mort”
- Măd ălin Nec şu ţu
- 30 iulie 2014, 00:09
Toamna acestui an se anunță poate cea mai încinsă cursă electorală de la declararea independenței Republicii Moldova față de defuncta Uniune Sovietică. Cu toate acestea, obiceiurile politice și atracția față de Moscova încă persistă la Chișinău.
Fie că este vorba de nostalgie, fie că este vorba despre „sindromul Stockholm” sau pur și simplu incultură politică, există șanse bune ca PCRM-ul lui Voronin să se întoarcă la guvernare. Singur, sau cu sprijinul unor pseudo-europeni, continuatori ai politicii statului cu fundul în două luntri. Astfel, drumul european pe care a pornit Republica Moldova în urmă cu câțiva ani s-ar putea transforma în cenușă. Și nu una din care ar putea renaște o pasăre Phoenix, ci un colb negru măcinat deasupra Moldovei chiar de „tătucii” de la Moscova. În ceea ce îi privește, aceștia rulează același joc al strânsului în menghină, crescând exponențial presiunea, odată cu apropierea momentului chemării la urne pentru alegerile parlamentare programate în această toamnă. La fel ca și în cazul Ucrainei, mediul de afaceri de la Chișinău este înțesat cu oameni de afaceri ruși, iar Moscova nu va ezita să folosească această pârghie pentru a butona destinul politic al Republicii Moldova. A încercat-o la finele anului trecut cu embargo-ul privind vinurile moldovenești și carnea de porc, și o face și în prezent cu fructele și legumele producătorilor moldoveni, patru segmente de produse ce se exportau în general pe piața Federației Ruse. Cel mai probabil, următorul pas va fi restricționarea accesului cetățenilor Republicii Moldova pe piața muncii a Rusiei, precum și răsucirea robinetului cu gaz.
Numai că Uniunea Europeană a anticipat toate aceste mișcări ale Rusiei în perioada premergătoare semnării Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb cu Republica Moldova și intenționează să mărească cota de exporturi pentru produse din Republica Moldova ce vor intra pe piețele europene. Prin această mișcare, UE urmărește deplasarea exporturilor Republicii Moldova dinspre piețele rusești înspre cele europene. Încă de la finele lunii mai, Comisia Europeană a decis să dubleze cotele la exportul de fructe și legume al Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene pentru produse ca mere, prune, struguri și roșii. De altfel, efortul UE în plan economic este unul minimal, dar interesul politic este extrem de mare. Dacă ar fi să luam un singur exemplu, România a întrecut Rusia, anul trecut, ca valoare a schimburilor comerciale cu Republica Moldova cu nu mai puțin de 100 de milioane de dolari (1,44 miliarde România, 1,34 miliarde Rusia), potrivit cifrelor oficiale oferite de Banca Națională a Moldovei. După noul embargo al Rusiei privind fructele producătorilor moldoveni, Bruxellesul a reacționat prompt și există premize serioase pentru ca implementarea Acordului de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova să se facă de la 1 septembrie, cu o lună mai devreme decât era programată. Practic, mutările de șah ale Rusiei sunt rezolvate rapid prin anticipație de către UE. La toate acestea se adaugă și anunțul ministerului Economiei de la București din ultima ședință de guvern privind darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iași la finalul lunii august, confirmarea venind de la Romgaz.
Dacă la capitolul declarații politice, camarila Kremlinului este foarte încrezătoare, nu la fel stau lucrurile în plan economic, acolo unde Rusia va resimți cel mai tare „ambițiile ucraineano-moldave”. Trebuie menționat faptul că schimburile comerciale ale Rusiei cu UE se ridică anual la 330 de miliarde de dolari, iar principalii parteneri sunt Germania, Olanda, Franta și Italia. Cel mai probabil, în ciuda acestui fapt și sub presiunile opiniei publice și SUA, aceste țări vor participa la blocul statelor ce vor sancționarea Rusiei. Chiar dacă mulți vor spune că Rusia controlează Europa cu „arma energetică”, aceasta nu este tocmai o sabie a lui Damocles deasupra capului europenilor. Conform Eurostat, în 2013, Rusia a exportat 49% din volum de gaze importat de UE și 34% de țitei. Chiar dacă este dificil de înlocuit, monopolul energetic asupra Europei nu este tocmai unul sufocant, iar Moscova nu poate folosi la nesfârșit această pârghie. În plus, Rusia nu va putea să vândă pe nicio altă piață resursele sale energetice la prețurile practicate în Europa. În ciuda acestui tablou economic sumbru care se anunță pentru Federația Rusă, cel mai probabil Vladimir Putin nu se va opri aici. Ar fi primul semn de slăbiciune pe care l-ar arăta de la venirea sa la Kremlin, fapt ce iar diminua influența Rusiei în plan internațional. Cu toate acestea, Kremlinul va avea de suportat nu numai presiunea internațională, ci și cea a oligarhilor ruși din jurul său care-și vor vedea periclitate averile și mai ales conturile din străinătate.
În ciuda tuturor aceste evidențe, PCRM-ul lui Vladimir Voronin insistă asupra abandonării drumului spre UE în favoarea Uniunii Vamale de sub patronajul Rusiei. Odată fript cu „ciorba Voronin”, Bruxellesul va sufla și în „iaurtul PCRM” în ceea ce privește mișcările de „swing politic” pe care acesta le încearcă între cele două centre de putere – UE și Rusia. Nimeni de la Bruxelles nu mai are încredere în această dualitate a liderului comuniștilor care menține Republica Moldova într-o zonă de „purgatoriu politic” din care au de câștigat numai business-urile personale, cele ale fiului său și apropiaților PCRM. Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult de atât, iar proba veridicității politice a lui Voronin a expirat fără nicio schimbare în nivelul lor de trai. Practic, pariul lui Voronin de a duce Republica Moldova mai aproape de Rusia nu va fi decât cel al unui cartofor în sevraj care-și va pune ultimii bani din buzunar pe un „cal mort”. Unul ucis de propriile ambiții competiționale care va sucumba sub propriile picioare obosite, după un galop zgomotos peste destinele est-europenilor pe care încearcă să le schimbe cu forța.