EDITORIALUL EVZ: Ce plictisitoare va fi viaţa după Băsescu!

EDITORIALUL EVZ: Ce plictisitoare va fi viaţa după Băsescu!

Observatori mai fini ai fenomenului politic se aşteptau ca întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Ion Cristoiu să facă unele valuri.

De mulţi ani mi-am dat seama că Preşedintele ştie ce vorbeşte şi foarte rar spune ceva întâmplător. El simte cum se petrec lucrurile în România şi, probabil, în principal din acest motiv a câştigat toate alegerile la care a participat. Mai cu seamă că nu a pornit din poziţia de favorit, dimpotrivă. Pe de altă parte mă bucur să constat că Preşedintele îl simpatizează pe cel mai mare jurnalist român în viaţă şi îi face, din când în când, câte un cadou. Intuind foarte bine că nu există bucurie mai mare pentru un ziarist decât ca ceva dintr-o emisiune a lui sau dintr-un articol să bulverseze o ţară întreagă, în sensul bun al cuvântului. Pentru că asta s-a întâmplat duminică seara. Puţini oameni au ştiut că Traian Băsescu i-a oferit lui Victor Ponta funcţia de Prim Ministru. Iar restul nu şi-au imaginat că aşa ceva ar fi fost posibil. Dan Andronic a scris despre asta chiar în ziarul nostru (editorialul: Victor Ponta a trădat! Pe cine?, din 11 februarie), la doar câteva zile după ce propunerile fuseseră rostite într-un cadru oficial, în prezenţa partenerilor de coaliţie. Informaţia a trecut neobservată şi a fost nevoie ca ea să fie prezentată pe larg şi cu dovezi indubitabile de însuşi Traian Băsescu pentru ca o ţară întreagă să cadă pe gânduri. Putem şi trebuie să trecem peste prima parte acestui mister. Cum a fost posibil? Din moment ce chiar s-a întâmplat nu mai are rost să comentăm.

Dar cum au tăcut atâta timp liderii Coaliţiei? După declaraţiile mai multor politicieni este clar că şefii USL nu au vorbit cu nimeni. Au păstrat secretă această propunere. Nu poţi să nu te întrebi de ce? Se putea specula măcar politic în defavoarea lui Traian Băsescu şi a celui care a fost desemnat premier. Propunerea ar fi putut fi acceptată. Ponta şi USL ar fi organizat alegerile, care, cu ei la timonă, nu puteau fi decât corecte. Era spre binele întregii ţări. Economia s-ar fi redresat rapid. Se dădeau salariile înapoi şi se majorau toate, aşa cum se stabilise pe vremuri. Ce criză? Măsuri imediate şi eficiente reparau toate erorile Guvernului Boc. Parlamentul se umplea de oameni şi legile s-ar fi votat pe bandă rulantă.

Chiar în timp ce scriam acest editorial m-a sunat un prieten liberal. Se terminase Biroul Permanent PNL, o şedinţă a colectivului lor de conducere, la care participă aproximativ 2o de liberali din fruntea acestui partid. Nu a lipsit aproape nimeni. Toţi liderii liberali erau curioşi despre ce va spune Crin în legătură cu propunerea adresată lui Ponta de către Traian Băsescu. Crin Antonescu a venit super nervos. Au discutat despre candidaturi şi despre alte probleme curente. Nu le-a spus nimic în legătură cu propunerea despre care discută toată lumea. Nu le-a spus nici atunci, nici acum. Teoretic cei mai apropiaţi oameni ai lui au rămas uluiţi. Ei şuşoteau că este imposibil ca Antonescu să mai reziste în funcţia de preşedinte. Dar nimeni nu a îndrăznit să îl întrebe ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele PC, Daniel Constantin, este o persoană mai discretă şi mai puţin vizibilă. Nu ştim cu ce se ocupă, în afară de şedinţe interminabile cu Voiculescu. El totuşi a declarat ceva de bun simţ. Ceilalţi doi lideri ai USL s-au făcut încă o dată de râs. Ba recunosc, ba nu recunosc, ba vor probe suplimentare, ba acuză teorii ale conspiraţiei, ba ameninţă la infinit. În aşa fel că îmi este groază cât de tare ne vom plictisi după ce Băsescu îşi va termina mandatul! Citiți și:

  • Victor Ponta: "Băsescu minte, nu mi-a propus funcţia de premier"
  • EXCLUSIV STENOGRAME. Iată dovada! De ce minte Victor Ponta? Preşedintele Băsescu i-a propus să fie premier