Evenimentul Zilei > Social > Edenul blestemat de pe Palmyra, singura insulă americană din Pacific, proprietate privată (FOTO)
Edenul blestemat de pe Palmyra, singura insulă americană din Pacific, proprietate privată (FOTO)

Edenul blestemat de pe Palmyra, singura insulă americană din Pacific, proprietate privată (FOTO)

Atolul Palmyra, cu o suprafaţă de 11,9 km², este un grup de insule din Oceanul Pacific, situat la 1.000 de mile marine sud-vest de Hawaii, şi este singurul teritoriu populat şi neorganizat ce aparţine SUA. O crimă l-a făcut celebru

Atolul a fost descoperit în 1798 de un căpitan de vapor american. Patru ani mai târziu Sawle, de asemenea un căpitan american denumeşte atolul Palmyra. În anul 1816, se scufundă aici corabia piraţilor spanioli Esperanţa încărcată cu comorile incaşilor lovindu-se de reciful de coral, iar conform legendei piraţii ar fi îngropat comoara pe una din insule. N-a fost găsită niciodată.

În 1859, prin legea Guano Islands Act, insula este anexată SUA, fiind proprietatea americanului Dr. G.P. Judd. Dar, datorită cantitţii mari de precipitaţii nu a fost posibil exploatarea guanoului, cel mai bun îngrăşâmânt natural in lume, obţinut din excrementele păsriloe. La 15 aprilie 1862 atolul este declarat ca teritoriu aparţinător regatului Hawai. In acelaşi an, Dr. G.P. Judd vinde atolul unui anume Wilkinson, care vinde la rândul său Palmyra după trei ani. Astfel, atolul ajunge în proprietatea Pacific Navigation Company care încearcă fără succes colonizarea insulelor.

Singurul teritoriu american de peste măti proprietate privată

Anexarea în 1898 a Hawai-ului, de către SUA, aduce Palmyra, în mod automat, ca teritoriu al SUA. În perioada 1940 – 1946 este folosit atolul ca bază militară americană. Din această perioadă de timp a rămas pe insulă o pistă de aterizare, de 2.000 de metri.

În anul 1947 proprietarii atolului, familia Fullard, obligă printr-un proces guvernul SUA să le fie restituit Palmyra. Când Hawaii este anexat de SUA devine, în 1959, al 50-lea stat american, statutul nu este modificat, în mod intenţionat, Palmyra rămânând singura excepţie de teritoriu american ca proprietate privată.


Crima de pe Palmyra

În anul 1962 atolul este folosit ca staţie de măsurare a radiocativităţii, în timpul experimentărilor nucleare de pe Johnston Island. În anul 1974, sunt omorâţi pe atol familia Malcom, din San Diego. Asasinii, un bărbat şi o femeie, sunt prinşi în Hawaii abia în anul 1981, avocatul apărării relatând faptele petrecute într-un roman care ulterior va fi ecranizat.


În anul 2000, proprietarii atolului vând Palmyra unei organizaţii de protecţie a mediului înconjurător – The Nature Conservancy –
pentru ca flora şi fauna Palmyrei să poată exista în continuare şi pentru generaţiile următoare. Din anul 2005, pe Cooper Island se află o staţie de cercetare care se ocupă cu modificările climatice pe glob şi influenţa acestora asupra recifului de corali, aici fiind prezenţi cercetători din toată lumea.

Cum poţi ajunge pe Palmyra

Din punct geografic atolul coralifer aparţine arhipealugului Sporadelor centrale din Polinezia, uscatul cel mai apropiat, reciful de corali nelocuit Kingman, fiind  la 60 de kilometri, în direcţia nord-vest. În direcţia sud-est la 225 km se află Insula Washigton – o insulă de corali cu 7,8 km² ce aparţine statului Kiribati. Lungimea coastei este de 14,5 km, având două lagune excelente pentru ancorarea vaselor de croazieră de mici dimensiuni.

Cu excepţia insulelor Sand Island in vest şi Barren Island in est, toate celelalte insule sunt legate prin fâşii de uscat între ele. Insulele din nord sunt compuse din Strawn Island, Cooper Island, Aviation Island, Quail Island şi Whippoorwill Island, urmate în est de insulele Eastern Island, Papala Island şi Pelican Island ca şi în sud de insulele Bird Island, Holei Island, Engineer Island, Marine Island, Kaula Island, Paradise Island şi Home Island. Insula cea mai mare Cooper Island este situată în nord, urmată ca mărime de Kaula Island.

 Pe atol domneşte o climă caldă umedă ecuatorială cu temperaturi constante tot timpul anului, cantitatea de precipitaţii medii anuale fiind 4.445 mm, cu o temperatură constantă de 29 şi 30 °C. Datorită faptului că amplasarea insulei este pe traseul curenţilor marini, pe “ştrand”-ul său este depusă o cantitate mare de gunoi adusă de apa oceanului. Pe insulă nu se poate ajunge decât pe mare, neexistând curse regulate. Poţi veni şi cu avionul, pentru aterizare existând o pistă construită în al II-lea Război Mondial. Dar odată ajuns acolo nu există posibilitatea realimentăriii cu combustibil.

Fauna şi flora paradisului din Pacific

Atolul Palmyra este atolul al doilea ca mărime din cei 10 atoli ce aparţin SUA. Atolul este alcătuit din 125 soiuri de corali, iar apele puţin adânci permit existenţa unor vieţuitoare marine ca rechinul negru de coral, scoici uriaşe –  din specia Tridacnidae şi peşti viu coloraţi, caracteristici recifelor de corali. Atolul este un loc ideal pentru cuibăritul păsărilor de mare.

Animalele care trăiesc pe insulă sunt: o broasca ţestoasă şi un crab care are în meniu şi nucile de cocos căzute la pâmânt. Dintre plante se pot aminti palmierii cocotieri şi mai multe ferigi autohtone.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: