Creșterea economică din zona euro și-a menținut ritmul în al doilea trimestru. Trecând peste contracția neașteptată din Germania, țară membră a grupului puternic. Dar temerile privind o încetinire persistă.
Cu toate acestea, creșterea încă slabă sporește probabilitatea ca factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a stimula economia în lunile următoare.
Creșterea PIB-ului
Produsul intern brut a crescut cu 0,3 % între aprilie și iunie. A încetinit ușor față de primul trimestru al anului. Atunci când uniunea monetară a ieșit din stagnarea în care s-a aflat pe parcursul anului trecut.
Majoritatea celor mai mari economii ale uniunii de 20 de membri au înregistrat o creștere mai bună decât se așteptau. Inclusiv Franța. Și, cu un salt major de 0,8%, Spania. Regatul iberic este asaltat de un val de turiști. Iar veniturile au crescut cu peste 20 % în primele cinci luni ale anului, ca urmare a creșterii cererii internaționale de vacanțe pe plajele și în orașele țării.
Scădere în Germania
În contrast puternic, cea mai importantă economie a zonei euro, Germania, a înregistrat o ușoară scădere față de trimestrul precedent, infirmând previziunile economiștilor privind o expansiune moderată. Speranțele pentru o redresare industrială la începutul anului 2024 au dispărut. Deoarece cererea rămâne slabă și problemele geopolitice exercită presiuni asupra principalului sector de producție.
Deși ciclul creșterilor ratelor dobânzilor și al creșterii prețurilor la energie a rămas în urmă, nu există încă niciun semn că economia germană își revine, a declarat Joerg Kraemer, economist șef la Commerzbank din Germania.
„Companiile suferă de pe urma erodării de lungă durată a competitivității germane. Iar consumatorii sunt afectați de scăderea recentă a puterii de cumpărare indusă de inflație”, a declarat Kraemer într-o notă către clienți. Potrivit estimărilor Commerzbank, pentru anul 2024, cea mai mare economie a Europei pare să stagneze. Și, eventual, chiar să scadă puțin.
Pregătiri pentru o încetinire
Și, în ciuda creșterii peste așteptări înregistrate în al doilea trimestru, zona euro ar putea fi pregătită pentru o încetinire în lunile următoare, a declarat Franziska Palmas de la Capital Economics. Ea a subliniat datele slabe ale sondajelor recente.
În cazul în care tendința se menține în restul trimestrului, PIB-ul din trimestrul al treilea ar putea fi chiar mai slab decât previziunile de 0,2% ale firmei de cercetare economică din Regatul Unit, a afirmat aceasta într-o notă.
Creșterea mai lentă sugerează că redresarea zonei euro va fi treptată și precară. Grupul celor 20 de membri a fost zguduit de furtunile macroeconomice mondiale în ultimii doi ani. Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022 a împiedicat sectorul manufacturier european. În timp ce facturile la energie au crescut vertiginos. Iar inflația prețurilor rezultată a redus cheltuielile gospodăriilor, veniturile reale stagnând.
Scădere inflației
Inflația tinde acum să scadă. Iar Banca Centrală Europeană, care a ridicat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani, a decis luna trecută să reducă rata dobânzii cheie pentru prima dată din 2019. Banca a refuzat să se pronunțe cu privire la traiectoria sa pentru următoarele luni. Însă piețele și mulți economiști se așteaptă la o nouă reducere a ratelor la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie. Șefa BCE, Christine Lagarde, a remarcat că o politică monetară restrictivă ar putea avea un efect mai puternic decât se intenționează.
O reducere a costurilor de împrumut ar stimula probabil cererea internă și investițiile întreprinderilor. Dar zona euro este vulnerabilă și la curenții globali mai largi. Cererea scăzută de bunuri europene din partea consumatorilor chinezi afectează profiturile întreprinderilor. Și limitează producția. Săptămâna trecută, producătorul german de automobile de lux Mercedes-Benz și-a temperat așteptările privind profitabilitatea pentru acest an. Asta după ce a înregistrat o marjă în scădere pentru trimestrul respectiv. Care indică concurența mai dură și cererea mai slabă de pe piața-cheie chineză, precum și tensiunile comerciale.
„Mediul macroeconomic actual din China este moderat”, a declarat șeful executiv Ola Kallenius pentru analiști. „Toată lumea știe că, de când am ieșit din restricțiile Covid-19 la începutul anului trecut, sentimentul consumatorilor nu și-a revenit.”
Producătorii de bunuri de lux
Principalii producători europeni de bunuri de lux au evidențiat, de asemenea, rezultate dezamăgitoare în China în ultimele luni. Acțiunile de lux au pierdut teren luna aceasta, după ce grupuri importante, printre care cel mai mare grup din lume, LVMH din Franța, precum și Kering, proprietarul Gucci, au raportat scăderi abrupte ale veniturilor în regiune.
Scăderea cererii în străinătate afectează și producția internă. Săptămâna trecută, directorul financiar al companiei a declarat că gigantul german BASF va pune suspenda un proiect de rafinare a metalelor pentru reciclarea bateriilor în Spania, până când cererea de vehicule electrice va crește din nou.
Încetinirea nu indică neapărat o revenire la stagnare pentru zona euro extinsă, a declarat Kamil Kovar, economist la Moody's Analytics. „Este vorba mai mult despre primul trimestru, care a fost stimulat de evenimente excepționale, decât despre slăbirea dinamicii”, a declarat Kovar într-o postare pe X. Sondajele recente care sugerează o slăbire a încrederii consumatorilor și a întreprinderilor nu înseamnă, de asemenea, o încetinire suplimentară în a doua jumătate a anului, a spus el, conform wsj.com