Economia merge bine în 2011. Greul vine la anul. VEZI ce aşteaptă analiştii!

Economia merge bine în 2011. Greul vine la anul. VEZI ce aşteaptă analiştii!

Performanţa economică din al treilea trimestru a fost una extrem de bună, în special datorită agriculturii, dar şi dacă se exclude acest impact economia s-ar fi majorat cu 1,8% faţă de aceeaşi perioada din 2010, a spus pentru EVZ Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române.

Datele recente ne permit să sperăm că în 2011 produsul intern brut (PIB) va creşte cu 2%, însă cu condiţia să avem o creştere de 1,5% în ultimele trei luni ale anului faţă de T4 2010, a spus pentru EVZ Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române.

Până vom vedea însă raportul detaliat pentru trimestrul trei, nu se poate spune exact cum arată structura evoluţiei PIB-ului în T3. În al doilea trimestru al anului datele din industrie indicau că evoluţia bună din acest sector s-a produs în special pe baza stocurilor companiilor, ceea ce indica faptul că firmele se confruntă cu o cere tot mai scăzută.

"E posibil ca partea de stocuri să mai fi scăzut", a spus Lucian Anghel.

Ce va fi la anul

"Este esenţial pentru România, în condiţiile în care cererea externă se va diminua, să realizeze investiţii. Dar mai întâi trebuie să le prioritizeze, luând în calcul că, în prezent, sunt peste 40.000 de lucrări de investiţii publice în plan, care nu pot fi toate duse la capăt", a spus Lucian Anghel.

Alături de Lucian Anghel, mulţi alţi analişti sugerează că scăderea cererii externe ar putea fi suplinită de încurajarea cererii interne şi că în lipsa investiţiilor străinilor am putea creşte investiţiile interne: pe cele publice.

Economistul Bogdan Glăvan spune însă că majorarea cheltuielilor publice nu este neapărat de bun augur, în condiţiile în care "statul nu cheltuieşte banii mai bine decât privaţii, iar contractele cu sistemul public sunt de regulă de două ori mai scumpe decât cele din mediul privat".

În opinia lui Glăvan perspectivele evoluţiei PIB din perioada următoare sunt destul de proaste. Acesta a admis că rezultatele pe al treilea trimestru prezintă o cifră mai bună decât aşteptările analiştilor, dar este greu de conceput cum se va menţine această creştere. "Motoarele PIB-ului, care s-au bazat în special pe cererea străinilor, lipsesc şi le văd lipsind în continuare". Scad investiţiile

Bogdan Glăvan a remarcat că, în paralel cu majorarea economiei, investiţiile străine, care au fost resursa creşterii economice în perioada precriză, au scăzut. Astfel, deficitul de cont curent al României a fost la finele primelor nouă luni din an de 3,795 miliarde de euro, în scădere cu 10,8 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Acesta a fost acoperit însă în proporţie de doar 31% de investiţiile străine directe.

"România are nevoie de resurse, or deficitul comercial s-a comprimat. România are nevoie de investiţii strategice şi nu speculative", a spus Glăvan. Acesta a spus că nici în perioada precriză investiţiile străine "nu ne-au tras în sus cât i-au tras pe vecinii noştri."

În opinia sa, România a "pierdut trenul anilor 90", iar odată cu liberalizarea pieţei capitalurilor în România au intrat în special capital speculativ, care a stimulat în special consumul.

Luând în calcul evoluţia economiei europene, Lucian Anghel spune că economia locală îşi va frâna creşterea în 2012 şi am putea vedea un nivel chiar sub 2%. 

PIB-ul a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 1,9% faţă de trimestrul anterior şi cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Citiţi şi:

  • Avem cea mai mare creştere economică de la venirea crizei! Cum a fost posibilă?

Ne puteți urmări și pe Google News