Economia Germaniei, considerată cea mai puternică din Uniunea Europeană se îndreaptă spre recesiune. O analiză a Institutului Economic German indică o creştere a PIB-ului, în acest an, de numai 1,25%. Conform estimărilor, anul viitor, în 2023, se așteaptă ca PIB-ul german să scadă cu 1,75%. Iar acest lucru va avea consecințe asupra întregii Europe, dat fiind că Germania este motorul economic al UE şi al întregii Europe.
Analiștii economici din cadrul Institutului Economic German atrag atenția că țara se îndreaptă spre o recesiune. Iar acest lucru va avea consecințe nu doar asupra Germaniei, ci asupra întregii Europe. În opinia lor, autoritățile de la Berlin trebuie să ia o serie de măsuri, urgente, pentru a evita declinul economic, înainte să fie prea târziu.
„Totul indică o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune”, a semnalat directorul Institutului Economic German, Michael Huther.
El a transmis un comunicat în care a prezentat principalele probleme cu care se confruntă economia și a atras atenția că este nevoie de măsuri urgente. Potrivit comunicatului, statul trebuie să facă un mare efort „înainte de a fi prea târziu”.
Michael Huther a apreciat că măsurile luate până în prezent pentru susținerea consumatorilor de energie sunt „importante”, dar a subliniat că „guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depăşite de costurile ridicate ale energiei”. Aceste companii au nevoie, potrivit spuselor sale, de un sprijin mai larg.
Iar dacă va fi cazul, va trebui menținută „suspendarea frânei datoriilor”. Este vorba despre o prevedere constituţională ce impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB.
Germania se confruntă cu o criză energetică
Potrivit Institutului Economic, Germania se confruntă cu o criză energetică provocată de războiul din Ucraina. Energia a devenit extrem de scumpă, dar nici așa nu poate fi garantată pentru companii în această iarnă. Astfel, multe sectoare nu ştiu dacă în lunile următoare vor avea suficiente materii prime şi produse intermediare.
Rata şomajului este de numai 5,25%, însă anul viitor se estimează că va crește la circa 5,75%. Însă, în multe sectoare există un deficit de mii de lucrători calificaţi, ceea ce face ca perspectivele economice să fie şi mai sumbre, conform institutului.
Inflaţia ridicată afectează deopotrivă companiile şi populaţia. Pe de altă parte, cererea de produse scade, întrucât din cauza inflaţiei mulţi cetăţeni germani renunţă la unele achiziţii. Astfel, inflaţia prognozată în Germania, pentru anul în curs, este de circa 8%, iar pentru anul viitor de cel puţin 5%.
Și pandemia COVID-19 continuă să producă efecte negative asupra economiei, cu procese de producţie şi lanţuri de aprovizionare internaţionale care continua să fie perturbate. În acest context, este de așteptat ca economia mondială să crească, conform prognozei, cu 2,75% anul acesta, iar anul viitor cu numai 2%. Creșterea va fi impactată de efectele costurilor energetice ridicate, problemele de aprovizionare şi incertitudinile globale.