Economia a revenit pe creştere. Ce domeniu "renegat" ne-a salvat de data asta

Economia a revenit pe creştere. Ce domeniu "renegat" ne-a salvat de data asta

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în trimestrul al doilea al acestui an, pe seria de date ajustate sezonier, comparativ cu primul trimestru al anului, potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional de Statistică. Datele sunt provizorii.

Creşterea faţă de perioada similară a anului trecut, în serie brută, a fost chiar mai mare, de 1,1% în termeni reali, în timp ce în tot semestrul 1 creşterea economică a fost de 0,7% faţă de semestru 1 al anului 2011. Motivul principal este iarna foarte dură, care a tras în jos economia şi a dus României din nou în recesiune. Construcţiile şi imobiliarele, domenii considerate în moarte clinică în România, au reuşit de data aceasta să ducă economia pe plus, cel mai probabil şi din cauză că evoluţia lor se raportează la perioadele şi mai proaste de până acum. Cele mai mari creşteri în trimestrul 2 faţă de trimestrul 2 al anului trecut s-au înregistrat în servicii (3,7%) şi construcţii (3,6%), urmate de comunicaţii (1,5%) şi imobiliare (1,1%). La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în administraţia publică (-2,1%) şi agricultură (-1,6%).

Estimările privind creşterea economică a României pe acest an sunt de 0,9% în cazul FMI şi 1,2% în cazul Guvernului, alte instituţii financiare având chiar păreri mai proaste.

Ne puteți urmări și pe Google News