Eclipsa totală de soare. Experiment în premieră pe cer, realizat de NASA

Sursa foto: Pixabay

Eclipsa totală de soare. Eclipsa totală de soare se produce luni, 8 aprilie. Fenomenul are loc la două săptămâni după eclipsa de Lună prin penumbră din 25 martie. Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului.

Fenomenul nu va fi observabil din România sau Europa. Umbra Lunii va traversa zone foarte populate și ușor accesibile, așa că această eclipsă totală va fi una dintre cele mai observate eclipse totale de Soare.

Eclipsa totală de soare. Fenomenul va fi total diferit față de celelalte

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va dura 4 minute și 28 de secunde. Eclipsa începe la ora 15:42 UT, în centrul Oceanului Pacific, cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafața Pământului, începând, astfel, eclipsa parțială.

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) din SUA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară în timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută în unele zone din Mexic, Statele Unite şi Canada, a declarat pentru EFE unul dintre reprezentanţii săi.

Eclipsa. Sursa foto: NASA

NASA va lansa trei rachete pentru a afla cum este afectată atmosfera superioară a Pământului

De la baza Insulei Wallops din Virginia, NASA va lansa trei rachete de cercetare în timpul eclipsei pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părţi a planetei.

„Vor face acest lucru prin lansarea de rachete cu 35 de minute înainte de eclipsă, apoi în timpul eclipsei totale şi apoi la 35 de minute după eclipsă. Scopul este de a studia cu adevărat modul în care atmosfera superioară, pe care o numim ionosferă, răspunde la eclipsă, la lumina redusă care vine de la soare în acest timp”, a declarat pentru EFE Georgia de Nolfo, astrofiziciană la NASA.

Eclipsa.  Sursa foto: Pixabay

Mai multe avioane vor urmări eclipsa

Totodată, mai multe avioane WB-57F ale NASA vor fi responsabile de urmărirea eclipsei, care va începe deasupra Oceanului Pacific de Sud, apoi va ajunge la Mazatlan, pe coasta pacifică a Mexicului şi, de acolo, îşi va continua traiectoria deasupra Mexicului, a SUA (din Texas până în Maine) şi a Canadei, pe o traiectorie diagonală.

Avioanele vor zbura de-a lungul traiectoriei eclipsei şi vor face fotografii ale Soarelui. În aceste fotografii vom putea vedea atmosfera foarte subţire a Soarelui pe care o numim coroană, astfel încât vom putea studia într-un mod unic această coroană în această perioadă'', a remarcat experta.

Eclipsa. Sursa foto: Pixabay

Cum trebuie privită eclipsa totală de soare

Pentru Nolfo, care este, de asemenea, cercetător în heliofizică, eclipsa este un moment „foarte interesant” pentru a face ştiinţă, atât pentru heliofizică, sau studiul Soarelui şi influenţa sa asupra Pământului şi a sistemului solar, cât şi pentru iubitorii de ştiinţă în general.

Pentru a privi acest fenomen trebuie folosiţi ochelari de eclipsă care respectă standardele internaţionale, deoarece privitul direct la soare poate afecta ochii. Dacă nu există niciun fel de protecţie pentru ochi, eclipsa poate fi privită la umbra frunzelor unor copaci, deoarece acestea acţionează ca un proiector de tip „pinhole”, sfătuieşte cercetătoarea.

Eclipsa. Sursa foto: Pixabay

Care sunt riscurile pentru oameni și ce trebuie să facem

Oamenii de  știință trag un semnal de alarmă despre potențialele riscuri. Potrivit unui nou studiu, este posibil să existe probleme în accesarea apei, hranei sau combustibilului în zonele în care este vizibilă eclipsa, scrie IFL Science.  În plus, e posibil să crească numărul accidentelor fatale de pe drum.

Oamenii de  știință au analizat și eclipsa totală din 2017 și au observat o creștere a accidentelor auto fatale în timpul evenimentului. Atunci, circa 20 de milioane de oameni au călătorit pentru a vedea fenomenul.

„Am descoperit o creștere a riscului în trafic în SUA în apropiere de momentul eclipsei totale. În medie, a avut loc câte 1 accident la 25 de minute. Și o fatalitate în plus la fiecare 95 de minute. Ca urmare, în timpul eclipsei au avut loc cu 46 de decese în plus. Creșterea e similară în magnitudine cu riscul crescut în trafic înregistrat atunci”, a spus Donald Redelmeier, conducătorul studiului, potrivit iflscience.com.