Eclipsa de „Lună de sânge” de marți va provoca un întuneric straniu. Cum puteți să o urmăriți

Sursa foto. EVZ

Eclipsa de „lună de sânge ”, numită aşa din cauza nuanței stranii roșiatice pe care o capătă luna în aceste momente, este o oportunitate fantastică de a vedea un fenomen astronomic spectaculos. Nu este nevoie de binoclu sau echipament special, potrivit oamenilor de știință de la NASA.

Eclipsa de Lună plină sângerie din 8 noiembrie este un eveniment fascinant. Fiind în zodia Taurului, această eclipsă de Lună aduce valuri de energie care ne pot afecta. Eclipsa de „lună de sânge” se va afla la 242.740 de mile (390.653 de kilometri) în momentul de vârf al eclipsei totale, potrivit oamenilor de știință de la NASA.

Marți, 8 noiembrie, Pământul va experimenta ultima eclipsă totală de Lună. Următoarea eclipsă va avea loc în perioada 13-14 martie 2025 (în funcție de locul în care vă aflați).

O eclipsă totală de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare și Lună , aruncându-și umbra peste Lună

În timp ce lumina directă a soarelui este complet blocată, atmosfera Pământului este suficient de transparentă, astfel încât o parte de lumină să ajungă până la Lună.

Dar această lumină este refractată, ceea ce înseamnă că lungimile de undă albastre mai scurte sunt împrăștiate mai mult decât cele mai lungi de culoare roșie, face ca umbra să dea Lunii o strălucire înfricoșătoare de roșu. De aici și numele „lună de sânge”.

Această împrăștiere atmosferică este același fenomen cu cel care face ca răsăriturile și apusurile soarelui să pară roșiatice aici pe Pământ.

Eclipsa totală de astăzi durează 1 oră și 25 de minute

Asta înseamnă că toți avem timp suficient să privim în întuneric și să vedem „luna de sânge”. Aspectul ciudat al Lunii pline sângerii i-a dat cu siguranță o reputație sinistră și, deși există o mulțime de superstiții în jurul acestui eveniment cosmic, nu ar trebui să ne temem de el.

Chiar dacă umbrele noastre se ridică, chiar dacă ne confruntăm cu intensitatea ei, este ca un ciclu natural al naturii și parte a ritmului Mamei Pământ.

Mari părți din Australia, Noua Zeelandă și Asia vor vedea eclipsa în noaptea  de marți. America de Nord și unele părți ale Americii de Sud vor avea, de asemenea, plăcere să vadă eclipsa în primele ore ale dimineții de marți, înainte de răsăritul soarelui.

Cum puteţi vedea eclipsa de lună sângerie

Puteți folosi instrumentul  TimeandDate.com pentru a afla când va avea loc eclipsa în fiecare colţ de pământ. Alte regiuni care văd cel puțin unele părți ale eclipsei includ Europa de Nord/Est, Pacificul, Oceanele Atlantic și Indian, Arctica și Antarctica.

Dar de data aceasta există un bonus suplimentar şi anume că Uranus își face o apariție rară și pentru cei care au binoclu la îndemână. În totalitate, fără ca lumina Lunii să blocheze îndepărtata planetă înghețată, Uranus ar trebui să apară ca o stea strălucitoare la aproximativ lățimea unui deget deasupra satelitului nostru.

Cei care nu au binoclu vor putea vedea cu ochiul liber planetele Jupiter și Saturn, deasupra lunii sângerii

Dacă nu vă aflați într-o zonă în care nu se poate vedea eclipsa, nu vă stresați, puteți urmări și online. Observatorul Griffith din LA , TimeandDate și Virtual Telescope Project din Italia au transmisii live.

Oriunde v-ați afla, sperăm că veți experimenta un cer senin sau cel puțin o conexiune bună la internet și că veți putea fi martorii umbrei planetei noastre schimbând culoarea satelitului nostru.

Nu există nimic ca o eclipsă care să ne facă să ne simțim atât de mici și atât de conectați la cosmos în același timp, relatează  sciencealert.com.