Echinocțiul de toamnă 2023. Când trecem la ora de iarnă

Echinocțiul de toamnă. Sursa foto: Photo 59826574 © 1000words | Dreamstime.com

Echinocțiul de toamnă reprezintă un moment important din punct de vedere astronomic. Este data de a care lumina zilei începe să scadă, prevestind apropierea iernii. În această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu cel în care soarele este sub orizont.

Echinocțiul de toamnă începe sâmbătă la ora 09:50, data la care ziua este egală cu noaptea pe întreaga planetă. Evenimentul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui.

Echinocţiul de toamnă, este momentul când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Iar anul acesta se întîmplă pe 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Axa Pământului este poziționată este orientată în mod orizontal. Razele de soare ating pământul astfel că lumina este distribuită uniform pe toată suprafața.

Acest lucru face ca ziua și noaptea să aibă aproximativ aceeași durată peste tot pe planetă.

În emisfera nordică, durata zilei va începe să scadă, prevestind apropierea sezonului de iarnă. Iar în emisfera sudică va crește, semn că se apropie sezonul cald.

Echinocțiul de toamnă, data la care ziua este egală cu noaptea.

Echinocțiul de toamnă pică în acest an pe 23 septembrie. Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest. În acest moment, durata zilelor este egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt în regiunile polare, în zona Polului Nord. Este momentul care marchează începutul lungii nopți polare. În zona Polului Sud, Soarele se ivește deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, în contextul acestui echinocțiu de toamnă. Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45 de grade. Este jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Apoi. zilele vor începe să scadă până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Ora de ianră Sursa: Arhiva EvZ

Data la care se trece la ora de iarnă

România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de 28 spre 29 octombrie. În noaptea cu pricina, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Iar acest lucru va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din an.

Practic, trecerea la ora de iarnă semnifică faptul că România revine la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).