Editura Evenimentul si Capital

Echilibrul brâncușian într-o carte

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 41 Comentarii | 1224 Vizualizari

”Dragă Radu Varia, îți mulțumesc pentru această carte, admirabilă din toate punctele de vedere, care m-a convertit la Brâncuși.

Zic bine convertit, căci cele două-trei vizite pe care i le-am făcut m-au lăsat perplex. Nu vorbesc despre opera sa, ci despre personajul pe care nu-l cunoșteam decît prin cuvinte uzate și anecdote inutil originale. Ne-ai revelat, în sfîrșit, spiritul profund care era și nemăsuratul orgoliu care îl făcea să aparțină celor mari. Acum regret că nu l-am frecventat. Ideea că tot ce e valah este nesemnificativ și detinat eșecului m-a înșelat încă o dată. Singura mea scuză este că, mai mult sau mai puțin, fiecare dintre noi este afectat de o decepție înnăscută. Mulțumesc încă o dată pentru convertirea mea. La mulți ani! Cioran.” Astfel i-a răspuns ”scepticul de serviciu al unei lumi în declin” lui Radu Varia în decembrie 1986, după ce acesta îi trimisese cartea sa ”Brâncuși”, abia apărută. Dacă Cioran mărturisea că s-a convertit la Brâncuși, lăsîndu-se copleșit de ceea ce îl interesa cu adevărat la un om adică profunzimea spiritului și dimensiunea orgoliului, noi cei deja convertiți la Brâncuși găsim în cartea lui Radu Varia toate motive reconvertirii – căci adevărata iubire este o perpetuă reconvertire la obiectul ei.

Pe lîngă echilibrul perfect între informație relevantă, atent verificată, mereu coroborată, analiză estetică și speculația metafizică, cartea lui Radu Varia are și ceva inefabil. Lectura ei îți dă o anumită liniște, o pace interioară înaltă, îți deschide o perspectivă ”de deasupra” care te plasează, de fapt, în interiorul lumii lui Brâncuși. Descris de Peggy Guggenheim, o femeie ahtiată după artiști și după artă deopotrivă, ”jumătate țăran, jumătate zeu”, Brâncuși a purtat tot timpul în sine flacăra unei unicități puternice, viguroase. Teza lui Radu Varia, bine susținută cu probe, este că abia la 49 de ani Brâncuși a găsit confirmarea drumului pe care l-a dus instinctul său formidabil într-o poveste, într-o ”doctrină” clar formulată. Cartea despre viața yoghinului și poetului tibetan Jetsun Milarepa (1040 – 1123), intitulată ”Viața lui Milarepa” (Jetsum Kabhum), apărută la Paris în 1925 a devenit, pare-se, pentru Brâncuși o lectură neîntreruptă pînă la moartea sa, în 1957. Lansajul lui Brâncuși spre orizonturile spiritualității budiste este cert. Inclusiv povestea proiectului Templului Meditației de la Indore, pe care Brâncuși era decis să-l realizeze cu echipa cu care făcuse și ansamblul de la Tîrgu-Jiu (arhitectul Doicescu, inginerul Georgescu-Gorjan și pietrarul Alexandrescu), pe care Radu Varia o documentează și o explică foarte bine, confirmă această direcție spirituală. Budismul, pare-se, a oferit lui Brâncuși certitudinea multor concluzii la care, nu mă îndoiesc, ajunsese singur mai înainte.

În alt plan, Radu Varia susține că anul decisiv pentru Brâncuși a fost 1907. În ianuarie, a intrat în atelierul lui Rodin ca ucenic, unde nu a pătruns ușor. Locul era foarte solicitat și a fost nevoie de influenețele multor oameni importanți din exilul românesc de la Paris. Spre uimirea generală, Brîncuși a părăsit pe Rodin trei luni mai tîrziu. Sigur, despărțirea poartă în legendă vorba atribuită lui Brâncuși, ”la umbra marilor copaci nu crește nimic”, dar Radu Varia găsește un sens mai adînc în această despărțire. Tot în 1907, Brâncuși începe lucrul la trei capodopere care îi vor indica direcția: ”Rugăciunea” (o comandă pentru un ansamblu funerar privat), ”Cumințenia pămîntului” și ”Sărutul”. Plecarea lui Brâncuși din anturajul lui Rodin este, de fapt, o ruptură radicală cu un fel de a face artă. Radu Varia afirmă că ”plecînd de la Rodin, Brâncuși a rupt-o după doar trei luni cu 3000 de ani de artă europeană” și, mai departe, ”începînd cu 1907, viața lui Brâncuși a avut doar viitor”. Dacă Rodin este ultimul mare sculptor al unei tradiții impunătoare crescută din seva convingerii antice și umaniste că omul e măsura tuturor lucrurilor, Brâncuși e primul mare sculptor al unei noi viziuni, formulată astfel de Varia: ”singura măsură a oricărui lucru este întregul”. Capacitatea oricărui lucru de a exprima întregul este, de fapt, taina pe care mîna genială a lui Brîncuși a descoperit-o în materie. Pînă să-și găsească drumul, Brâncuși a fost omul rupturilor. Nu doar cea din 1907 va fi fost importantă pentru el, ci și toate cele anterioare – Brîncuși a avut o copilărie și o tinerețe în care a fugit deseori de acasă. Evadarea era în sîngele acestui mare om.

Aidoma sculpturilor lui Brâncuși, cartea pe care i-a dedicat-o Radu Varia este un exemplu perfect de echilibru – poate de aici vine acel sentiment de liniște pe care îl evocam mai sus. Echilibrul celor peste 300 de pagini strînse în format de album este asigurat nu doar de perfecta compunere a ideilor, ci și de prezența unor fotografii splendide a mai tuturor marilor lucrări brâncușiene. ”Brâncuși” de Radu Varia este o carte pe cît de greu de găsit astăzi (pe amazon.com prețul ei este aproape prohibitiv) pe atît de necesară (aud că se pregătește o nouă ediție – ultima fiind din 2003). O aștept și în românește, limba în care mi se pare că e mai necesară ca oricînd. Nu doar că ar fi o excelentă completare cu supravaloare a colecției de scrieri românești dedicate marelui sculptor de autori precum Barbu Brezianu, Petru Comarnescu, Ionel Jianu, Dan Grigorescu, V.G.Paleologul, ci pentru că ideea universalității lui Brâncuși trebuie mai apăsat spusă în românește.

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”