EBA, îngrijorată de băncile europene

EBA, îngrijorată de băncile europene

Autoritatea Bancară Europeană (EBA - European Banking Authority) consideră că există în continuare provocări importante pentru băncile europene, chiar dacă acestea au reuşit să îşi îmbunătăţească indicatorii de solvabilitate.

"Am spus întotdeauna că aceasta este o componentă a unui pachet mai cuprinzător de măsuri care trebuie să fie implementat pentru a asigura stabilitatea sectorului bancar european", a declarat preşedintele instituţiei, Andrea Enria, citat de Reuters.

Enria se referea la majorările de capital totalizând 94,4 miliarde de euro pe care le-au realizat băncile pentru a atinge ţintele fixate de EBA. Până la sfârşitul lunii iunie, acestea au trebuit să atragă capital propriu în aşa fel încât rata solvabilităţii să fie peste 9%.

În urmă cu un an, instituţia a realizat un test de stres pentru băncile europene, în urma căruia a rezultat că o parte a băncilor au nevoie de capital suplimentar pentru a rezista unor eventuale intemperii în mediul financiar. Şapte dintre băncile analizate atunci au avut nevoie de ajutor guvernamental pentru a putea strânge acel capital: trei din Portugalia, două din Cipru şi câte una din Slovenia şi Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News