E OFICIAL. Spitalele pot trece ÎN SUBORDINEA universităţilor de medicină şi farmacie. Ce unităţi medicale vor avea UMF Iaşi şi Bucureşti
- Cristina Lica
- 13 februarie 2014, 18:09
Universităţile de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină acreditate pot avea în administrare spitale. Măsura a fost adoptată, astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, prezentată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Trecerea spitalelor în subordinea universităţilor de Medicină şi Farmacie s-a decis în urma discuţiilor cu rectorii şi cu Colegiul Medicilor din România, a mai precizat ministrul Sănătăţii. „Măsura vine ca urmare a discuţiilor cu rectorii şi Colegiul Medicilor din România că este bine ca o serie de spitale clinice să fie în administrarea a universităţilor şi facultăţilor, pentru a întări şi mai mult pregătirea atât a medicilor, cât şi a rezidenţilor în meserie într-un mod cât mai performant”, a spus demnitarul. În perioada următoare, zece spitale urmează să treacă de la Ministerul Sănătăţii în subordinea universităţilor de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină şi farmacie acreditate.UMF Iaşi a solicitat preluarea a două spitale din judeţ, iar în Bucureşti au existat discuţii pentru preluarea de către UMF „Carol Davila” a Spitalului Universitar e Urgenţă Bucureşti. Noii „patroni” dispun de forţa pentru a face investiţii în spitale şi de a demara proiecte de cercetare, ca în Occident. Actul medical va fi însă finanţat, ca şi până acum, din fondul de asigurări. Rectorul UMF Bucureşti, Ioanel Sinescu, declara, anul trecut, pentru EVZ, că activitatea didactică şi de cercetare va beneficia cel mai mult de pe urma acestei mutări, aflată atunci în stadiul de proiect. „România e singura ţară unde pe diplomele rezidenţilor apare că au fost instruiţi de Minister, nu de o universitate. Ori, Ministerul nu formează specialişti”. Taxele studenţilor s-ar putea transforma în investiţii în spital. „Universitatea are posibilităţi mai mari decât spitalul de atragere a veniturilor proprii, pe lângă taxele studenţilor: fonduri europene, proiecte de cercetare”, adăuga Sinescu. Rectorul şi Senatul universităţii vor face planul de management şi strategia de dezvoltare a spitalului, fără să mai fie nevoie de ordine de ministru. Se vor „certa” rectorii cu managerii spitalelor? „Cearta ar fi inegală. Managerul e în subordinea rectorului, care, cu motivaţie obiectivă, îl poate demite”, spunea Sinescu. Şi managerul de la Spitalul Universitar agrea ideea contopirii şi oferea ca exemplu celebrul Spital AKH. „Eu am spus de multe ori că Spitalul Universitar îşi găseşte locul la UMF. Un exemplu de succes e AKH, spitalul Universităţii din Viena. Nici vorbă ca rectorii să devină baroni peste spitale, aceste lucruri trebuie evitate”, ne-a declarat medicul Cătălin Cârstoiu.