E nevoie de constructori şi de agricultori

E nevoie de constructori şi de agricultori

Patronii din România sunt printre cei mai încrezători angajatori din lume în ceea ce priveşte încadrarea de noi salariaţi până la sfârşitul anului.

Românii au declarat - în proporţie de 37% - că vor mai angaja oameni în următoarea perioadă, trend care se regăseşte mai ales în sectorul construcţiilor şi în cel al agriculturii-silviculturii, conform datelor ultimului Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, dat publicităţii ieri. Astfel, previziunea netă de angajare din România atinge un nivel optimist de 26%, unde 37% dintre angajatori intenţionează să crească numărul de angajaţi. Revenirea emigranţilor

Pe de altă parte, muncitorii români de peste hotare ar putea fi afectaţi de faptul că în Spania, de exemplu, patronii nu sunt foarte optimişti că vor mai avea nevoie de angajaţi, ci chiar sunt pe un trend negativ de -2%. Dacă luăm exemplul Poloniei însă, unde un număr mare de emigranţi a revenit în ţară, şi în România o situaţie similară ar putea duce la mai multe oportunităţi de angajare. „În Polonia, optimismul privind angajarea are la bază oportunităţile create de îmbunătăţirea infrastructurii şi de creşterea monedei, care i-a determinat pe numeroşi polonezi care lucrau în străinătate să revină“, a declarat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al Manpower Inc. Expansiune în regiunea Sud-Est

În ţara noastră, cei care spun că îşi vor mai căuta oameni până la sfârşitul anului 2008 sunt în principal angajatorii din sectorul construcţii (+50%). Aceştia raportează în continuare cele mai puternice activităţi de recrutare la nivelul tuturor sectoarelor. Cele mai neaşteptate scăderi, în comparaţie cu trimestrul trecut, sunt în sectorul industriei extractive, unde perspectiva de angajare prezintă o micşorare de la +49% la +2%, precum şi în sectorul restaurante şi hoteluri (+8%), unde perspectiva angajărilor a înregistrat o scădere bruscă, de 38 de puncte procentuale. În ceea ce priveşte comparaţiile la nivel regional, angajatorii din regiunea Sud-Est sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +42%.

De asemenea, planuri sănătoase de expansiune par a avea şi cei din regiunea Bucureşti&Ilfov (+26%), Sud (+30%), regiunea Centrală (+24%), Nord-Est (+23%), şi Vest - cu +20%.

ÎN LUME

Spaniolii îşi închid porţile

Angajatorii din Polonia (+29%) şi România (+26%) raportează cele mai optimiste planuri de angajare la nivel de regiune. Pe de altă parte, planurile de angajare din Spania (-2%) sunt cele mai slabe, raportate vreodată pentru această ţară, de la realizarea studiului.

La nivel global, cei mai optimişti angajatori sunt în India, Singapore, Peru, Polonia, Costa Rica, Hong Kong, Argentina, Taiwan, Austria, Mexic şi Japonia. La polul opus se află cei din Spania, Italia şi Irlanda. „În ţările G7, doar angajatorii din SUA şi Japonia şi-au planificat să diminueze procesul de angajare a forţei de muncă în trimestrul trei din 2008“, a precizat Jeffrey A. Joerres.

Ne puteți urmări și pe Google News