Evenimentul Zilei > Social > E mai ieftin să studiezi în străinătate!
E mai ieftin să studiezi în străinătate!

E mai ieftin să studiezi în străinătate!

Prin bursele, scutirile de taxe sau împrumuturile oferite de unele state, universităţile de prestigiu nu mai reprezintă un lux pentru tinerii români. Ofertele au fost prezentate la Târgul Internaţional al Universităţilor - RIUF 2008

Tinerii care aleg o universitate din străinătate, beneficiază de burse sau împrumuturi din partea respectivului stat şi au un job part-time pot studia mai ieftin decât în ţară.

Finanţările pentru studii au fost la
mare căutare pentru tinerii care au vizitat, în weekend, Târgul Internaţional al Universităţilor 2008 (Romanian International University Fair – RIUF), organizat de Grupul Educativa şi găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti.

Reprezentanţii a peste 100 de universităţi din 15 ţări – printre care s-au numărat Universitaet Freiburg (Germania), University of Kent şi Coventry University (Marea Britanie) – şi-au prezentat aici ofertele pentru studii universitare, de masterat şi doctorat, dar şi cele legate de burse. În cazul universităţii din Coventry, acestea acoperă 50% din costurile legate de cazare şi masă în campus. Tot în Marea Britanie, tinerii pot primi împrumuturi pentru acoperirea costurilor.

Pentru Danemarca, taxa de şcolarizare
– reprezentând aproximativ 10.000 de euro pe an – este finanţată de guvern. Totodată, cei care optează pentru instituţii din Germania sau Olanda pot obţine acces la finanţări prin intermediul agenţiilor guvernamentale.

Puţini vin cu temele făcute


Standul Harvard a fost, aşa cum era
de aşteptat, printre cele mai asaltate. „Majoritatea întreabă despre studiile de licenţă. Sunt interesaţi de domeniile în care pot studia, apoi de finanţări. Sunt apoi întrebări specifice, despre cursurile de master, în special pe business şi pe drept“, a precizat Anca Harasin, reprezentanta prestigioasei instituţii şi absolventă a Harvard Kennedy School.

CEU Business School din Ungaria
oferă cursuri de licenţă în schimbul unei taxe cuprinse între 6.000 şi 7.200 de euro pe an. „Unii vin cu temele făcute de acasă, însă sunt foarte puţini cei care spun: «Sunt student în anul al treilea. Ce pot face mai departe?». La început, majoritatea spun: «Vreau un master. Cât costă?»“, a sintetizat Robert Zănescu, de la standul CEU Business School. Miercuri, o parte dintre oferte vor fi prezentate la Timişoara, iar vineri, vor ajunge la Iaşi, în cadrul a două ediţii mai restrânse ale târgului.

VALOROS

Admis la patru universităţi, caut finanţare

Pe Octavian (18 ani) l-am întâlnit lângă standul Universitaet Freiburg. Va termina în acest an clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, şi spune că a fost acceptat deja la patru instituţii din Marea Britanie. Se gândea că n-ar fi rău nici în Germania. Secretul reuşitei sale nu este legat de mediile obţinute în timpul anilor de liceu, ci de olimpiadele la care a participat – în special etapele naţionale la matematică – şi activităţile extra- şcolare. O problemă ar fi însă banii, cel puţin deocamdată. „Din câte ştiu, pentru a-ţi plăti taxa de studiu şi celelalte cheltuieli legate de traiul de acolo, ajungi undeva la 10.000 de lire sterline. Există însă burse, există împrumuturi, sunt metode prin care elevii sunt atraşi“, a spus băiatul.