În Constanța crește numărul cazurilor de infectări cu SARS-COV2, îngrijorător fiind că, deja, aproape 70 de elevi și peste 50 de cadre didactice, bolnavi de COVID-19 au fost internați în spitalele de pe litoral.
Cu o rată a incidenței cazurilor de infectare cu SARS-COV 2 de 1,89, în municipiu, și de 1,38 în tot județul, Constanța se confruntă cu un număr de 67 de minori, copii de grădiniță și elevi din ciclurile gimnazial și liceal, afectați de boală. Victimele minore sunt incluse în numărul total de 3.904 persoane infectate cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei. Până în prezent, 92 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate, dar cei mai mulți au fost oameni în vârstă, cu boli asociate. În sudul litoralului, autoritățile au închis școli, restaurante și cafenele.
Rata incidenței cazurilor de COVID-19, în județul Constanța, este măsurată fără a include focarele de infecție fiind considerate medii izolate. Altfel, în județ s-ar fi impus de mult măsuri de restricție, având în vedere că primăria Constanța, portul Constanța Sud –Agigea, Centrul de Boli Neuropsihiatrice Negru Vodă, Căminul de Bătrâni Constanța, Centrala Nucleară Cernavodă, și mai nou Șantierul Naval Damen din Mangalia, Administrația Portului Constanța, primăria Năvodari , chiar și un Centru de copi autiști din Constanța au fost raportate ca focare de infecție.
După ce în vară, în județul Constanța, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 erau puse la dispoziție 487 de paturi, odată cu venirea toamnei și înmulțirea infectărilor, numărul lor a crescut treptat, ajungând la 607 paturi în unități spitalicești Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120-106 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100- 86 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150-111 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107- 88 ocupate), Spitalul Militar Modular (56- 50 ocupate) și Secția Exterioară a Spitalului Județean Constanța de la Agigea (74-0 ocupate).
Părinții reclamă: „Copiii învață înghesuiți în bănci”
Potrivit reprezentanților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, joi erau înregistrați 67 de elevi, de la grădinița la liceu, și 53 de cadre didactice, raportați de Direcția de Sănătate Publică. Ultimul minor confirmat pozitiv este un copil de la o grădiniță cu program normal și prelungit, autoritățile sanitare impunând, astfel, până pe 28 octombrie, trecerea unității din scenariul 2 în scenariul 3. Zeci de școli și grădinițe din Constanța și din județ au trecut în scenariul roșu din cauza unor cazuri de elevi și profesori afectați de COVID-19.
În același timp, zeci de copii de grădiniță sau școală gimnazială din localitățile Fântânele și Grădinița au fost nevoiți să rămână acasă, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată peste indicele de 3 la o mie de locuitori. Iar grădinițe și școli gimnaziale din Năvodari, Tuzla, Cerchezu, Viroaga, au trecut în scenariul 2, rata incidenței fiind de peste 1 la o mie de locuitori. ISJ Constanța face verificări în mai multe școli, părinții sesizând că elevii învață înghesuiți în clase.
În ultima ședință, de miercuri, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost votată hotărârea prin care ISU Dobrogea va sprijini unitățile sanitare incluse în Planul Alb și angrenate în lupta împotriva COVID-19, dar și Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța. Având în vedere că vremea s-a răcit, în fața acestor unități vor fi amplasate corturi, care vor servi ca zone de așteptare sau de triaj medical.
(Sursa Foto-Amator)