Evenimentul Zilei > Economie > CEA MAI MARE lovitură primită de leu: Prăbuşire de aproape 1% într-o singură zi. UN EURO, 4,6397 LEI!
CEA MAI MARE lovitură primită de leu: Prăbuşire de aproape 1% într-o singură zi. UN EURO, 4,6397 LEI!

CEA MAI MARE lovitură primită de leu: Prăbuşire de aproape 1% într-o singură zi. UN EURO, 4,6397 LEI!

Leul s-a depreciat puternic astăzi în raport cu moneda europeană, înregistrând cea mai mare scădere zilnică la cursul oficial din acest an, până la 4,6397 lei/euro, nou minim istoric.

UPDATE ora 17:10 Leul şi-a mai revenit din depreciere şi se tranzacţionează la această oră la un nivel de 4,6272 lei/euro, potrivit Reuters.

UPDATE ors 13:05: Pe piaţa interbancară, deprecierea până la 4,64 lei/euro, de la 4,60 lei/euro, cât fusese cursul oficial, s-a produs încă de ieri seară, în dimineaţa acestei zile cursul fluctuând în jurul acestei valori.

Cotaţia oficială leu/euro a crescut astăzi cu aproape patru bani, până la un nou minim istoric, în timp ce ritmul de creştere din zilele trecute a fost de circa doi bani, de la o cotaţie oficială la alta. Cursul a crescut astfel astăzi cu circa 1%, care se adaugă plusului de şase procente de la începutul anului.

Leul a mai cunoscut o depreciere zilnică de o amploare similară pe 6 iulie, când cursul oficial a crescut cu 3,46 bani, până la 4,51 lei/euro.
UPDATE ora 11:00 La ora 11:50 euro se tranzacţiona pe piaţa interbacară la un nivel de 4,6362 lei după ce în jurul orei 10.30 moneda europeană scăzuse până la 4,6280 lei.
ORA 10: Euro se tranzacţiona la ora 10.00 la un nivel de 4,6436 lei pe piaţa interbancară, similar celui de ieri seară, şi cu peste 4 bani deasupra celui indicat ieri BNR, respectiv 4,6009 lei/euro.
Îngrijorătoare nu este numai deprecierea monedei naţionale în raport cu aceea europeană, dar şi ritmul accentuat de scădere.

Cursul creşte aproape în fiecare zi cu circa doi bani, atingând minim istoric după minim istoric, în timp ce în perioadele de revenire moneda de abia reuşeşte o uşoară stabilizare.

Evoluţia în raport cu moneda americană este chiar mai îngrijorătoare. Din cauza deprecierii euro faţă de dolar, ieri cursul leu/doar a crescut cu peste 5,5 bani.

Evoluţia lelui este decorelată de aceea a mondelelor din jur, care sunt mult mai stabile.
CITIŢI ŞI:

  • Cât de rău ne loveşte la buzunar deprecierea leului