Editura Evenimentul si Capital

E conștient Sebastian Ghiță că a fost un simplu pion în Operațiunea Sistemul îl sacrifică pe Florian Coldea?! | România lui Cristoiu

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 7250 Vizualizari

Deşi Florian Coldea e deja Istorie şi nu de manual, ci de teză de doctorat, pentru că numai un doctorand s-ar mai apleca asupra fostului şef al SRI, totuşi, eu mă încăpăţînez să descifrez enigmele încă nedezlegate ale unui eveniment răsunător:

Prăbuşirea unuia dintre cei mai puternici oameni ai României ultimilor doisprezece ani.

Unul dintre motivele preocupării mele pentru un subiect ce multor cititori li s-ar părea neinteresant îl dă uluirea de a vedea cum pe micile ecrane şi pe site-uri se rostogolește teza unei victorii a Presei în cazul Florian Coldea.

Ca om bătrîn în presă, vechi cum ar zice Sadoveanu cu mult înainte de a scrie Mitrea Cocor, pot depune garanţie că în postdecembrism au fost rare cazurile cînd un om puternic s-a prăbuşit numai şi numai pentru că împotriva lui s-a dus o companie de presă.

Mai totdeauna, prăbuşirea a fost rodul unei Lucrături de tip bizantin, în care presei i s-au servit documente şi date împotriva respectivului, pentru ca regizorii – duşmani sau chiar amici de-ai săi- să-l forţeze să demisioneze invocînd campania de presă.

Un alt motiv pentru care mă încăpăţînez să scriu despre Prăbuşirea lui Florian Coldea e dat de aserţiunile multora că Sistemul a şi suferit o înfrîngere.

Nu cred că e vorba de o înfrîngere.

Cred că e vorba de o victorie.

Prin debarcarea lui Florian Coldea Sistemul a înregistrat o victorie uriaşă.

Pe seama lui Florian Coldea au fost puse ca pe seama lui Nicolae Ceauşescu, toate relele Sistemului.

A plecat Florian Coldea, Sistemul s-a albit.

E în ochii naivilor curat, spălat, călcat şi cu pamperşi noi.

Poate fi şi mai abuziv ca pînă acum.

Mai ales că şefa DNA, bulanul Binomului a rămas la post.

Cine a preluat conducerea Binomului SRI-DNA a preluat-o şi pe Codruţa Kovesi ca instrument.

Nu în ultimul rînd, rămîne crucial pentru starea democraţiei dacă Florian Coldea a fost debarcat în urma unui Scandal autentic, provocat de dezvăluiri întîmplătoare, sau, cumva în urma unei Conspiraţii, în care Sebatian Ghiţă a fost doar un pion.

Sub semnul credinţei că măcar cititorii mei să nu fie luaţi drept proşti, voi trece în revistă misterul numit Dezvăluirea lui Sebastian Ghiţă de luni, 16 ianuarie 2017, dezvăluire urmată a doua zi de debarcarea lui Florian Coldea.

Marţi, 17 ianuarie 2017, dimineaţa, am bătut la computer, în vederea publicării, comentariul de mai jos despre înregistrarea lui Sebastian Ghiţă:

„Luni, 16 ianuarie 2017, ora 21.

A venit şi episodul 8 din telenovela de Intelligence Ghiţă dă din casa SRI.

Ca de obicei în acest Scandal, ca şi în toate Scandalurile de pînă acum, am supus verificării critice dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă.

M-a surprins din start opţiunea pentru audio a autorului Sebastian Ghiţă.

A simţit nevoia Sebastian Ghiţă, ca un abil autor de scenarii, să întrerupă monotonia înregistrărilor video, toate de pînă acum în decor neutru, greu de identificat?

Nu.

Intervenţia audio se explică prin scopul noului episod.

Practic, nu e vorba de episodul 8.

E vorba de un episod între 7 şi 8, deoarece intervenţia i-a fost impusă lui Sebastian Ghiţă de dinamica evenimentelor.

La SRI, duduie din plin Comisia de verificare internă, înfiinţată pentru pusul la dispoziţie Florian Coldea.

Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”.

Aşa cum am mai scris, dezvăluirile din înregistrarea numărul 7 s-au limitat la a dovedi relaţia de familie dintre Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea.

Nicăieri Sebastian Ghiţă n-a zis, cu subiect şi predicat, că vacanţele din Seychelles ale lui Florian Coldea au fost plătite de el sau că excursia la Dysneyland Paris s-a bazat pe banii săi.

Cu toate acestea, din chiar seara de 11 ianuarie 2017, cînd s-a difuzat numărul 7, împotriva lui Florian Coldea s-a declanşat o campanie de presă, cu indiscutabile note de linşaj mediatic în care s-a afirmat că vacanţa şi excursia au fost plătite de Sebastian Ghiţă.

Deşi anunţul privind Comisia a fost făcut pe 12 ianuarie 2017, după amiaza, e de presupus că, pe 12, dimineaţa, Florian Coldea a dus conducerii SRI şi – cred eu – ulterior lui Klaus Iohannis, facturile menite a dovedi că el şi-a plătit vacanţa din Seychelles şi excursia la Disneyland.

În mai multe rînduri m-am întrebat de ce n-a dat conducerea SRI un Comunicat menit a dezminţi alegaţiile privind mituirea lui Florian Coldea de către Sebastian Ghiţă.

Dacă Florian Coldea a prezentat facturile încă pe de 12 dimineaţa (cum ştiu eu din sursă), de ce n-a anunţat Comunicatul că banii au fost daţi de Florian Coldea. După această precizare, absolut necesară pentru a înlătura din start suspiciunea de general şpăgar, creată de campania de presă, Comunicatul putea anunţa că, „potrivit procedurilor standard, s-a constituit o Comisie menită a verifica toate alegaţiile din spaţiul public despre Florian Coldea din ultimul timp”.

Răspunsul mi l-a dat episodul 8 al telenovelei de Intelligence.

Episodul 8 nu se înscrie în seria episoadelor deja scrise.

Practic, nu e vorba de o înregistrare pe casetă lăsată de Sebastian Ghiţă înainte de a fugi.

E vorba de o înregistrare audio de după 12 ianuarie 2017 (fie pe reportofon şi trimisă pe e-mail, fie chiar transmisă prin telefon), însoţită de documente plasate acum.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI