Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > E conștient Sebastian Ghiță că a fost un simplu pion în Operațiunea Sistemul îl sacrifică pe Florian Coldea?! | România lui Cristoiu
E conștient Sebastian Ghiță că  a fost un simplu pion în Operațiunea Sistemul îl sacrifică pe Florian Coldea?! | România lui Cristoiu

E conștient Sebastian Ghiță că a fost un simplu pion în Operațiunea Sistemul îl sacrifică pe Florian Coldea?! | România lui Cristoiu

Deşi Florian Coldea e deja Istorie şi nu de manual, ci de teză de doctorat, pentru că numai un doctorand s-ar mai apleca asupra fostului şef al SRI, totuşi, eu mă încăpăţînez să descifrez enigmele încă nedezlegate ale unui eveniment răsunător:

Prăbuşirea unuia dintre cei mai puternici oameni ai României ultimilor doisprezece ani. 

Unul dintre motivele preocupării mele pentru un subiect ce multor  cititori li s-ar părea  neinteresant îl dă uluirea de a vedea cum pe micile ecrane şi pe site-uri se rostogolește teza unei victorii a Presei în cazul Florian Coldea.

Ca om bătrîn în presă, vechi cum ar zice  Sadoveanu cu mult înainte de a scrie Mitrea Cocor, pot  depune garanţie că în postdecembrism au fost rare cazurile cînd un om puternic s-a prăbuşit numai şi numai pentru că împotriva lui s-a dus o companie de presă.

Mai totdeauna, prăbuşirea a fost rodul unei Lucrături de tip bizantin,  în care presei i s-au servit documente şi date împotriva respectivului, pentru ca regizorii – duşmani sau chiar amici de-ai săi- să-l  forţeze să demisioneze invocînd campania de presă.

Un alt motiv pentru care mă încăpăţînez să scriu despre Prăbuşirea lui Florian Coldea e dat de aserţiunile multora că Sistemul a şi suferit o înfrîngere.

Nu cred că e vorba de o înfrîngere.

Cred că e vorba de o victorie.

Prin debarcarea lui Florian Coldea Sistemul a înregistrat o victorie uriaşă.

Pe seama lui Florian Coldea au fost puse ca pe seama lui Nicolae Ceauşescu, toate relele Sistemului.

A plecat Florian Coldea, Sistemul s-a albit.

E în ochii naivilor curat, spălat, călcat şi cu pamperşi noi.

Poate fi şi mai abuziv ca pînă acum.

Mai ales că şefa DNA, bulanul Binomului a rămas la post.

Cine a preluat conducerea Binomului SRI-DNA a preluat-o şi pe Codruţa Kovesi ca instrument.

Nu în ultimul rînd, rămîne crucial pentru starea democraţiei dacă Florian Coldea a fost debarcat în urma unui Scandal autentic, provocat de dezvăluiri întîmplătoare, sau, cumva în urma unei Conspiraţii, în care Sebatian Ghiţă a fost doar un pion.

Sub semnul credinţei că măcar cititorii mei să nu fie luaţi drept proşti, voi trece în revistă misterul numit Dezvăluirea lui Sebastian Ghiţă de luni, 16 ianuarie 2017, dezvăluire urmată a doua zi de debarcarea lui Florian Coldea.

Marţi, 17 ianuarie 2017, dimineaţa, am bătut la computer, în vederea publicării, comentariul de mai jos despre înregistrarea lui Sebastian Ghiţă:

„Luni, 16 ianuarie 2017, ora 21.

A venit şi episodul 8 din telenovela de Intelligence Ghiţă dă din casa SRI.

Ca de obicei în acest Scandal, ca şi în toate Scandalurile  de pînă acum, am supus verificării critice dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă.

M-a surprins din start opţiunea pentru audio a autorului Sebastian Ghiţă.

A simţit nevoia Sebastian Ghiţă,  ca un abil autor de scenarii, să întrerupă monotonia înregistrărilor video, toate de pînă acum în decor neutru, greu de identificat?

Nu.

Intervenţia audio se explică prin scopul noului episod.

Practic, nu e vorba de episodul 8.

E vorba de un episod între 7 şi 8, deoarece intervenţia i-a fost impusă lui Sebastian Ghiţă de dinamica evenimentelor.

La SRI, duduie din plin Comisia de verificare internă, înfiinţată pentru pusul la dispoziţie Florian Coldea.

Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”.

Aşa cum am mai scris, dezvăluirile din înregistrarea numărul 7 s-au limitat la a dovedi relaţia de familie dintre Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea.

Nicăieri Sebastian Ghiţă n-a zis, cu subiect şi predicat, că vacanţele din Seychelles ale lui Florian Coldea au fost plătite de el sau că excursia la Dysneyland Paris s-a bazat pe banii săi.

Cu toate acestea, din chiar seara de 11 ianuarie 2017, cînd s-a difuzat numărul 7, împotriva lui Florian Coldea s-a declanşat o campanie de presă, cu indiscutabile note de linşaj mediatic în care s-a afirmat că vacanţa şi excursia au fost plătite de Sebastian Ghiţă.

Deşi anunţul privind Comisia a fost făcut pe 12 ianuarie 2017, după amiaza, e de presupus că, pe 12, dimineaţa, Florian Coldea a dus conducerii SRI şi – cred eu – ulterior lui Klaus Iohannis, facturile menite a dovedi că el şi-a plătit vacanţa din Seychelles şi excursia la Disneyland.

În mai multe rînduri m-am întrebat de ce n-a dat conducerea SRI un Comunicat menit a dezminţi alegaţiile privind mituirea lui Florian Coldea de către Sebastian Ghiţă.

Dacă Florian Coldea a prezentat facturile încă pe de 12 dimineaţa (cum ştiu eu din sursă), de ce n-a anunţat Comunicatul că banii au fost daţi de Florian Coldea. După această precizare, absolut necesară pentru a înlătura din start suspiciunea de general şpăgar, creată de campania de presă, Comunicatul putea anunţa că, „potrivit procedurilor standard, s-a constituit o Comisie menită a verifica toate alegaţiile din spaţiul public despre Florian Coldea din ultimul timp”.

Răspunsul mi l-a dat episodul 8 al telenovelei de Intelligence.

Episodul 8 nu se înscrie în seria episoadelor deja scrise.

Practic, nu e vorba de o înregistrare pe casetă lăsată de Sebastian Ghiţă înainte de a fugi.

E vorba de o înregistrare audio de după 12 ianuarie 2017 (fie pe reportofon şi trimisă pe e-mail, fie chiar transmisă prin telefon), însoţită de documente plasate acum.

Mi-e greu să mă pronunţ asupra felului în care s-a realizat episodul.

Sigur sînt cîteva lucruri:

1) A fost o intervenţie audio înregistrată după 12 ianuarie 2017 sau mai precis, după ce Sebastian Ghiţă a urmărit dezbaterile din spaţiul public.

Din ascunzătoare, Sebastian Ghiţă monitorizează presa cu atenţie. Intervenţia de luni seara a fost una înregistrată luni.

România tv a dat mai o variantă prescurtată.

Mai tîrziu, a revenit cu varianta integrală.

Strategie de marketing sau expresie a realităţii că la 21 caseta nu era gata în întregime?

Indiferent de explicaţii, rămîne un adevăr cu putere de axiomă:

Episodul 8 a fos o intervenţie în mersul anchetei de la SRI.

Aşa cum se vede din text – Sebastian Ghiţă a intervenit pentru a pune la îndoială autenticitatea documentelor depuse de Florian Coldea la Comisie, de fapt mai întîi la conducere.

Argumentul decisiv invocat de el:

Documentele prezentate de Florian Coldea sînt nişte falsuri făcute de el, Sebastian Ghiţă, la începutul lui februarie 2015, cînd Florian Coldea a fost verificat de o Comisie internă a SRI pentru acuzaţiile aduse de Elena Udrea în Denunţul la DNA din 30 ianuarie 2015 şi în interviul din Hotnews din 30 ianuarie 2015.

Istoric al clipei cum sînt, după episodul 8, am căutat în arhive date şi documente despre momentul 30 ianuarie 2015.

Nici în Denunţ, nici în Interviu nu se vorbeşte o clipă de vacanţe plătite lui Florian Coldea de Sebastian Ghiţă.

Elena Udrea  se referise explicit la plata sumei de 500.000 de euro pentru postul lui Sebastian Ghiţă de către Dorin Cocoş la ordinul lui Florian Coldea.

Să se fi temut Florian Coldea şi de alte dezvăluiri ale Elenei Udrea şi să-şi fi luat de pe atunci măsurile de precauţie?

N-are importanţă.

Important, crucial rămîne că Sebastian Ghiţă i-a dat un şah mortal lui Florian Coldea susţinînd, cu imaginea unor facturi despre care ştim puţine lucruri, că documentele prezentate de el Comisiei sînt false.

Am scris de nenumărate ori despre misterul care e replica lui Florian Coldea.

Am scris chiar în chip provocator, vorbind într-un titlul de general-şpăgar.

Generalul nu-şi dă seama că adevărata Comisie de verificare e opinia publică?

Sînt adevărate sau nu documentele prezentate de Florian Coldea?

N-are importanţă.

Pentru adevărata Comisie de verificare – opinia publică – lucrurile sînt clare:

Florian Coldea a prezentat documente false.

Concluzia vine nu atît din încrederea în spusele lui Sebastian Ghiţă, cît din încrederea că Florian Coldea e vinovat.

De ce e vinovat?

Pentru că tace.

Pentru că imediat după ce Florian Coldea a depus documentele, Conducerea SRI n-a dezminţit public alegaţiile privind mituirea lui Florian Coldea de către Sebastian Ghiţă.

De ce n-o fi dat conducerea SRI această dezminţire?

Suspecta de falsuri documentele?

Ştia din investigaţii discrete ulterioare că dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă sînt adevărate?

Sau cumva e în Piesa care-l are pe Sebastian Ghiţă drept actor principal?”

Marţi pe la prînz, a venit Comunicatul SRI prin care, deşi Comisia îl declară nevinovat pe Florian Coldea, conducerea SRI cere trecerea acestuia în rezervă.

Mai pe seară, Klaus Iohannis iese la televizor şi anunţă satisfăcut c-a semnat decretele de mazilire a lui Florian Coldea.

În lumina acestor evenimente de marţi, răspunsul la întrebarea din textul scris marţi dimineaţă e acum sigur:

Da.

Sebastian Ghiţă a jucat într-o piesă.

O piesă bine regizată prin care Sistemul  a scăpat de Florian Coldea.

Lovitura finală i-a fost dată fostului prim-adjunct de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă de luni seara.

Aceste dezvăluiri duceau în chip automat la debarcarea lui Florian Coldea.

Argumente suplimentare pentru teza că Sebastian Ghiţă a fost în piesă:

1) Dovezile prezentate de Sebastian Ghiţă luni seara ne dovedesc că Florian Coldea a depus documente false.

2) Deşi Sebastian Ghiţă prezintă şi factura zborului la Cluj în 27 iulie 2012, nimeni nu mai dă atenţie documentului, după satisfacţia de a-l vedea plecat pe Florian Coldea.

3) La puţin timp de la anunţul privind debarcarea lui Florian Coldea, Codruţa Kovesi porneşte într-un tur de forţă de 8 interivuir, după ce o lună şi ceta tăcuse mîlc.

Unul dintre scopurile efortului:

Să afirme că Sebastian Ghiţă minte.

E greu de crezut că şefa DNA risca asemenea  afirmaţii dacă n-avea garanţii că Sebastian Ghiţă nu va mai face nici o dezvăluire.

 Scriu aceste rînduri marți, 24 ianuarie 2017, ora 18. Au trecut din seara lui 16 ianuarie 2017 nu mai puțin de opt zile.

Sebastian Ghiţă n-a mai făcut nici o dezvăluire.

De ce oare?

Și o întrebare pentru cititorii mei:

Credeți că va mai face?!