Evenimentul Zilei > International > DW: Noua iubire înfiripată între Germania şi Franţa
DW: Noua iubire înfiripată între Germania şi Franţa

DW: Noua iubire înfiripată între Germania şi Franţa

Este vizibilă relaţia înfiripată subit pe teme politice de interes comun între Angela Merkel care vorbește la summitul UE de optimism, iar Emmanuel Macron declară că vrea să ducă Europa pe culmi, vorbind ca UNIC lider al Europei.

Pace şi armonie la Bruxelles: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit de un "pas istoric", iar pe această linie a mers și noul președinte al Franței. Doar cancelara germană, cunoscută pentru reținerea ei, s-a referit la o "calitate nouă a cooperării".

Mai mult, Macron declară deschis:  "Lucrăm cot la cot cu Germania", a spus pe acest subiect iar Angela Merkel a adăugat că "cooperarea germano-franceză aduce rezultate bune".

Polonia: A afirmat că vrea să participe la apărarea comună, după temerile generate de președintele american Donald Trump: "Polonia este gata să se alăture acestui proiect", a declarat premiera Beata Szydlo. În trecut, Varșovia a făcut mereu referire la NATO iar în problemele de apărare s-a orientat mereu înspre Washington.

Rusia: Planificata prelungire a sancțiunilor impuse ruşilor a fost deja aprobată: UE a conchis că a Rusia nu respectă satisfăcător prevederile acordului de la Minsk. Președintele francez Emmanuel Macron vrea să continue cu Angela Merkel și proiectul germano-francez privind elaborarea unei politici externe comune.

"UE nu este un supermarket, ci o comunitate de valori", a atras atenția Emmanuel Macron încă dinaintea summitului. El s-a referit astfel critic la refuzul Poloniei, Cehiei și Ungariei de a prelua refugiații care le revin conform înțelegerilor europene.

Premierul Ungariei, Viktor Orban

Iar Angela Merkel i s-a alăturat: "Aceasta nu este o zi a amenințărilor, dar suntem o comunitate de valori. Trebuie să vorbim și atunci când nu suntem de acord cu cele ce se întâmplă."

Tema migrație va fi dezbătută astăzi  dar nu se așteaptă progrese pe acest subiect. Schimburile acuțite de opinii arată cât de tensionată este relația dintre țările membre din est și restul Uniunii. Pentru Angela Merkel, situația a devenit mai ușoară datorită sprijinului primit de la Emmanuel Macron: când ambele țări vin cu poziții comune, criticile celorlalți nu se mai răsfrâng doar asupra Germaniei, în deja obișnuitele polemici anti-germane, informează sursa menţionată.