"Emmanuel Macron nu dorește să pună numai Franța în mișcare; în discursul său de la Sorbonna trasează itinerariul întregii Europe. Și are grijă să "ofere" ceva tuturor celor cărora li se adresează. Francezilor le sunt rezervate pasajele despre securitate și solidaritate socială, chestiuni care trebuie aprofundate și extinse. Teama lor față de străini încearcă să fie diminuată prin asigurările lui Macron că întreaga UE va păzi mai eficient granițele și va limita migrația.

Macron își dorește o politică unanimă de acordare a azilului la nivel european și expulzarea solicitanților cărora li s-au respins cererile. Altfel, spune președintele, se va extinde extremismul de dreapta. Referindu-se la partidul populist de dreapta, AfD, care a intrat în Germania în parlament, Macron a declarat: ”Credeam că trecutul nu va reveni” (…).

Macron are nevoie de Merkel

Discursul lui Macron de la Paris a fost construit inteligent. În multitudinea planurilor de reformă, cele controversate au rămas în fundal. În unele chestiuni abordate se vor face progrese: în apărare, în securitatea granițelor, în combaterea terorismului etc. Macron nu va ieși perdant, chiar dacă numai câteva dintre propunerile lui vor supraviețui moriștii politicii europene.
Va prelua așadar Macron rolul de lider al Angelei Merkel?  Se întreabă Barbara Wesel, DW.