După zeci de alte rachete testate săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică spre Marea Japoniei

După zeci de alte rachete testate săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică spre Marea Japoniei Sursa: Arhiva EVZ

Armata din Coreea de Sud a declarat că Phenianul a lansat o altă rachetă balistică . Care este motivul lansării şi ce urmărește liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un?

Coreea de Nord a lansat, miercuri, 9 noiembrie, o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în timp ce Coreea de Sud a anunţat că a identificat resturile de la o lansare anterioară ajungând la concluzia că sunt părţi ale unei rachete sol-aer SA-5 datând din epoca sovietică.

Această lansare vine după o serie de teste efectuate săptămâna trecută, în care Coreea de Nord a susținut că a răspuns la exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud.

Frecvența fără precedent a testelor efectuate de Phenian

Paza de coastă din Japonia a declarat că racheta balistică nord-coreeană pare să fi căzut în mare la câteva minute după ce a fost raportată lansarea. Racheta a zburat la o altitudine de până la 50 km şi a parcurs circa 250 km, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada. El a spus că guvernul nipon a înaintat un protest ferm Coreei de Nord, pe canale diplomatice, prin intermediul Beijingului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lansarea vine în condiţiile în care Coreea de Sud tocmai a finalizat o analiză asupra a ceea ce iniţial a spus că este o parte dintr-o rachetă balistică nord-coreeană cu rază scurtă de acţiune care a aterizat în apropierea apelor sud-coreene săptămâna trecută. Analiza a arătat însă că piesa, de aproximativ 3 metri lungime şi 2 metri lăţime, făcea parte dintr-o rachetă antiaeriană SA-5, judecând după aspectul şi caracteristicile acesteia, a declarat Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală săptămâna trecută

Ministerul a condamnat ferm lansarea rachetei la momentul respectiv, spunând că este o acţiune care încalcă un pact militar intercoreean din 2018 ce interzice orice activitate care ar alimenta tensiunile la graniţă. „Această lansare a rachetei SA-5 a fost în mod clar o provocare deliberată şi intenţionată. Racheta SA-5 are, de asemenea, caracteristicile unei rachete sol-sol, iar Rusia a folosit rachete similare în Ucraina pentru atacuri sol-sol”, a arătat Miniasterul sud-coreean al Apărării.

O navă a Marinei sud-coreene a folosit o sondă subacvatică pentru a recupera racheta, care a fost lansată în condiţiile în care Nordul a testat mai multe rachete săptămâna trecută, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală, test care a eşuat. Phenianul a motivat că în acest mod protestează faţă de exerciţiie aeriene comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Temeri mari: Phenianul ar face pregătiri tehnice pentru a testa un dispozitiv nuclear

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor teritoriale sud-coreene. Totodată, oficiali sud-coreeni şi americani au declarat că Phenianul ar face pregătiri tehnice pentru a testa un dispozitiv nuclear, pentru prima dată din 2017.

Racheta SA-5 este o rachetă de apărare aeriană fabricată de Uniunea Sovietică, unde este denumită S-200, pentru a doborî bombardiere strategice şi alte ţinte la mare altitudine. Racheta a fost exportată în întreaga lume şi este încă în serviciu în cel puţin 12 ţări.

Coreea de Nord a primit sisteme SA-5 la mijlocul anilor 1980, potrivit unui studiu realizat în 2020 de cercetători olandezi. „Fiind concepute pentru a contracara avioanele strategice, utilizarea lor împotriva avioanelor rapide moderne, precum F-15 şi F-16, este cel puţin discutabilă”, potrivit scmp.com.