Evenimentul Zilei > International > După Tunisia, Algeria şi Egipt, protestele au cuprins şi Yemenul
După Tunisia, Algeria şi Egipt, protestele au cuprins şi Yemenul

După Tunisia, Algeria şi Egipt, protestele au cuprins şi Yemenul

Mii de yemeniţi protestează la Sanaa şi cer demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh, aflat la putere de mai bine de trei decenii, relatează BBC.

Mişcările au loc după protestele de amploare care au cuprins în ultimele zile Egiptul şi au iscat revolte în Tunisia, culiminând cu fuga dictatorului Ben Ali.
Nici Algeria nu a fost ocolită de revolte.
Membri ai opoziţiei din Yemen şi tineri activişti s-au adunat în patru puncte din Capitală, inclusiv în faţa Universităţii, unde au lansat sloganuri împotriva guvernului.
Protestatarii se plâng de nivelul de sărăcie la care au ajuns şi le cer autorităţilor reformele economice şi să-i scape de corupţiei. Printre cei care cer demisia preşedintelui au ieşit în stradă şi oameni care îl susţin în continuare pe şeful statului.
La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile yemenite au arestat-o pe Tawakul Karman, unul dintre liderii importanţi ai activiştilor de dreapta, acuzată că a pus la cale manifestaţiile antiguvernamentale.
Însă arestarea sa a încins şi mai mult spiritele.
Femeia a fost pusă în libertate luni. Ea a declarat la CNN că mişcările din ţara sa au fost inspirată de revoluţia din Tunisia. Protestele fără precedent din Tunisia l-au îndepărtat de la putere de dictatorul Zine al-Abidine Ben Ali, după 23 de ani la putere.
Liderul de la Yemen se vrea preşedinte pe viaţă
Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, în vârstă de 64 de ani şi aliat al Occidentului, a ajuns la putere în 1978. A fost ales pentru prima oară prin vot direct în 1999 pentru un mandat de 7 ani. Apoi, a fost reales în 2006, iar mandatul său se încheie în 2013.
Yemeniţii sunt furioşi că Saleh s-ar putea proclama preşedinte pe viaţă încercând să schimbe Constituţia şi să-i transmită puterea fiului său Ahmad, şeful gărzii republicane, unitate de elită a armatei.
Într-un interviu televizat, Saleh se apără şi spune că  nu-l va numi pe fiul său preşedinte: "Suntem o republică şi sunt împotriva transmiterii de putere".
Yemen este una dintre cele mai sărace ţări arabe şi unica republică din Peninsula Arabică.
Alegerile prezidenţiale sunt programate să aibă loc pe 27 aprilie.
"Revoluţia de iasomie" din Tunisia a provocat o undă de şoc în mai multe ţări arabe. Egiptul este de câteva zile teatrul unor manifestaţii fără precedent împotriva preşedintelui Hosni Moubarak, aflat la putere de trei decenii.
Preşedintele tunisian Ben Ali este primul lider al unei ţări arabe care renunţă la putere sub presiunea mişcărilor de stradă.