Dupa risipa de Sarbatori, tine o "dieta" de economisire

Ca sa nu te ingropi in datorii pana la prima leafa din ianuarie si sa nu continui calvarul cel putin pana la primavara, aplica, in decurs de o saptamana, un program drastic de reducere a costurilor.

Contul tau bancar isi va recapata „stralucirea” stirbita de cele zece zile de cheltuieli masive din perioada Craciunului si a Anului Nou numai dupa o cura de „detoxifiere”. „Times Money” a pus la punct o „dieta” de economisire in sapte zile, menita sa readuca pe plus orice cont fragil.

Duminica. Incepi sa tii un jurnal al bugetului de care dispui si al cheltuielilor pe care esti obligat sa le faci. RCA pentru cei care au masina, impozite pentru cei care au o firma, intretinere mai scumpa, tarife mai mari la transport. Calculeaza de cati bani mai dispui pana la salariu. Mergi la cumparaturi si fa plinul pentru toata saptamana.

Alege doar magazinele cu preturi reduse (discounteri), unde nu vei mai fi tentat sa dai banii pe produse scumpe. Pe acest segment sunt prezenti la noi MiniMax Discount, XXL, Plus Discount, Profi si Penny Market, cu magazine chiar si in orasele cu 10.000 de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni. Transeaza problema datoriilor. Inchide cardurile de credit care au dobanzi mari si acopera datoriile cu imprumuturi cu dobanda zero pentru perioada de inceput. Orienteaza-te pentru alte produse financiare pe site-uri care iti permit comparatii intre produse, asa cum sunt www.finzoom.ro si www.conso.ro. Depune o cerere la Biroul de Credite si afla cum stai cu datoriile la banci.

Marti. Este ziua asigurarilor. Foloseste-te de internet pentru a afla care sunt cele mai avantajoase polite RCA, de asigurare a casei sau a vietii.

Miercuri. Vorbeste mai putin la telefonul mobil. Daca abonamentul pe care il ai deja te impovareaza prea tare, reorienteaza-te catre produse mai ieftine sau chiar catre un alt operator. Nu activa optiunile „internet” sau „multimedia” decat daca ai neaparata nevoie.

Joi. Economiseste energie electrica si fii rezonabil cu caldura. Pentru ca tot e perioada reducerilor la imbracaminte, cumpara-ti puloverul care iti placea din decembrie, dar care era prea scump, si foloseste-l pentru a te apara de racoarea din casa.

Vineri. Gandeste-te sa economisesti, deschide un cont imediat dupa ce ai incasat leafa pe ianuarie si alimenteaza-l regulat.

Sambata. Umple-ti ziua cu activitati care nu presupun cheltuieli. Fa o plimbare sau cauta atractiile gratuite ale orasului in care traiesti.

SFATURI

Trucuri de economisire

> Pregateste-ti sandviciuri pentru serviciu

> Gandeste-te de doua ori inainte de a cumpara un produs

> Completeaza cu constiinciozitate jurnalul zilnic al bugetului tau

> Nu cumpara cafea gata pregatita. Un termos te poate scapa de aceste cheltuieli

> Lasa masina in parcare si mergi la serviciu pe jos sau cu bicicleta. De aici va veni cea mai mare parte din economii. Potrivit unui calcul EVZ, romanii cheltuiesc, in medie, o treime din salariu pe carburanti

> Nu manca la restaurant si evita sa mai iesi in puburi

> Calculeaza cat vei economisi intr-un an daca saptamana aceasta de reducere a costurilor ar deveni obisnuinta.