Ieri dimineaţă, de cum s-a luminat, toate cartierele Capitalei, dar cu precădere cele rezidenţiale, au fost invadate de zeci de indivizi înarmaţi cu lopeţi care aveau ca strigăt de luptă: "Dăm zapadaaaa!". Pentru 10 lei îţi curăţau maşina de zăpadă şi pentru 20 şi trotuarul din faţa casei. Cei mai norocoşi dintre ei au făcut, în câteva ore de muncă, şi câte o sută de lei. Liviu, de 30 de ani, a venit din Berceni în Floreasca şi în două ore a strâns 30 de lei. "Să dea Dumnezeu să mai ningă, că mai ies şi io din foame!", se roagă salahorul zăpezii.
Daniel, un tinichigiu târgmureşean aciuat în Bucureşti, a curăţat cu 40 de lei două locuri de maşină şi trotuarul vilei de lângă Muzeul Zambaccian. "E băiat bun! Au fost unii care mi-au cerut un milion…", îl laudă administratorul clădirii. Mircea, un băiat de 22 de ani din Dor Mărunt s-a ales cu 10 euro de la proprietarul unui Jeep, din cartierul Primăverii. "Da’ zgărcitul ăla de Dan Diaconescu n-a vrut să dea şi el 10 lei să-i curăţ Rolls-ul…", se îmbufnează omul. Recordul "Oamenilor zăpezii" găsiţi de noi aparţine unor băieţi din Ferentari, care strânseseră în cinci ore de muncă 150 de lei de căciulă.
De la sărăriţe la derdeluş
Deşi a nins consistent în ultimele două zile, ieri la prînz, traficul era unul relativ normal, în Capitală. Marile bulevarde erau curăţate bine cu "lamele", nefiind necesară decât pe alocuri prezenţa sărăriţelor şi a cisternelor cu soluţie de topire a gheţii. La Guvern, în mijlocul Pieţei Victoriei, a crescut un munte de zăpadă de peste doi metri înălţime şi cu un diametru de 20 de metri. Doar aleile dintre blocurile "cartierelor dormitor" au rămas, ca în fiecare an, înzăpezite.
Un spectacol inedit l-au dat patru "lame" care spulberau ca nişte tancuri zăpada de pe bulevardul eroilor. Nu la fel de frumos a fost şi gestul paznicului Bisericii Sf. Elefterie, care a izgonit din biserică o femeie fără adăpost ce intrase înăuntru să se încălzească. Ba i-a mai dat şi cu o mătură în cap. Dar, de departe cei mai bucuroşi au fost copiii, care pe lângă bătaia cu zăpadă au împânzit derdeluşurile Capitalei, cel mai frumos fiind cel din dealul Cotroceniului, de deasupra parcului Romniceanu, poreclit de zeci de ani "Ţăcălie!". Tatăl lui Mihnea, un puşti de 11 ani venit la săniuş prima oară în anul acesta, e mulţumit: "Nu mai speram noi la iarnă!".
Săptămână grea, un nou hop!
Premierul Victor Ponta a cerut ieri forţelor adunate sub Comandamentul naţional de iarnă să rămână "în priză", întrucât "vom avea o săptămână grea". Primul-ministru a anunţat că astăzi va fi o zi dificilă: "Trebuie să rămână toată lumea în priză pentru ceea ce urmează". De precizat că dacă se iese din Codul Roşu, cele trei judeţe Buzău, Brăila şi Vrancea trec sub Codul Portocaliu, crescând astfel lista judeţelor aflate sub acest cod. "Cele trei judeţe au ieşit din Cod Roşu, duminică la ora 21.00. Ele rămân pe Cod Portocaliu până luni dimineaţă la ora 9.00. În ţară nu mai intră niciun judeţ sub Cod Roşu. Luni după-amiază se termină şi codul galben. Marţi pauză şi miercuri vom avea din nou viscol până joi dimineaţa. Deci mai avem un hop de trecut, dar mult mai mic decât acesta", a declarat pentru EVZ Ion Sandu, director ANM. (Violeta Fotache)
Întâmplări din zăpadă. Elevii de la "Capsali" au protestat pe poante. Spectacolele de la Teatrul Evreiesc au fost suspendate
PROTEST. Elevii de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Capitală au protestat, ieri, faţă de decizia de desfiinţare a instituţiei şi faţă de o eventuală comasare cu Liceul de Muzică "Dinu Lipatti".Însoţiţi de profesori şi părinţi, aceştia au avut o coregrafie, cu dans şi cântec.
Faţă de informaţiile privind desfiinţarea acestei unităţi şcolare, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a precizat: "Autoritatea Locală Sector 4 nu are niciun fel de implicare, în ceea ce priveşte adoptarea acestei decizii. Iniţiativa aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a emis pe data de 16 decembrie 2013 o hotărâre privind comasarea liceelor vocaţionale "Floria Capsali" şi "Dinu Lipatti". Am înţeles că se invocă realizarea unei aşa-zise economii, nu ştiu la ce s-a referit Inspectoratul Şcolar când a opinat astfel.
În schimb, aş vrea să precizez că pentru noi, ca administratori, indiferent de numărul elevilor sau de cel al cadrelor didactice, cheltuielile rămân aceleaşi, nu scade sau creşte factura la utilităţi în funcţie de aceşti parametri. Consider că factorii responsabili ar trebui să îşi asume măcar un dialog cu părinţii acestor copii, justificând şi purtând responsabilitatea deciziei lor".

TRAGEDIE. Două femei au au murit, ieri, intoxicate cu monoxid de carbon, din cauza unei centrale pe gaze. Femeile aveau 60, respectiv 90 de ani şi erau mamă şi fiică. Ele locuiau într-o casă din sectorul 1 al Capitalei, de pe strada Căiuş.
TEATRU FĂRĂ ACOPERIŞ. Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a declarat, ieri, că în urma incidentului care a avut loc sâmbătă, când, din cauza viscolului, o bucată de 80 de metri pătraţi din acoperiş s-a desprins, clădirea instituţiei arată "ca o cutie fără capac". Cunoscuta actriţă a mai precizat că "apa curge pe scenă, în teatru". În ceea ce priveşte spectacolele care ar fi trebuit să aibă loc pe scena teatrului, Maia Morgenstern a declarat că acestea vor fi suspendate.

Te-ar putea interesa și: