Preda a vorbit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și le-a recomandat oficialilor europeni să monitorizeze România. „I-am auzit în multe randuri pe domnii Bullmann si Verhofstadt criticând guvernele maghiare și polonez. Și eu cred că Orban și Kachinsky sunt adversarii statului de drept. Poate ar fi bine ca domnii Bullman si Verhofstadt să se uite și către România, acolo unde partidele care s-au înfrățit, PSD și ALDE, fac prăpăd. Nu cred că domnilor le place ceea ce se întamplă în România, distrugerea independenței justiției, agresarea cu gaze lacrimogene a unor protestatari, linșajul actualei puteri. Le recomand domnilor să excludă PSD și ALDE din grupurile lor politice. Locul lor este lângă radicali și populiști. În România, nimeni nu înțelege cum de familia socialistă și liberală susține politicieni care merg împotriva statului de drept și a instituțiilor europene”, a declarat europarlamentarul.

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt este liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European.

Udo Bullman este liderul facțiunii „Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților”.
Cristian Preda a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat în PE. „Am hotărât să nu candidez, în mai 2019, pentru un nou mandat de deputat european. Motivul e unul singur: doresc să ma implic în politica din țară. De la Bruxelles și Strasbourg nu se poate”, declara recent Preda.