Evenimentul Zilei > Actualitate > După Ebola și malarie, revine și virusul West Nile, adus de țânțari.
După Ebola și malarie, revine și virusul West Nile, adus de țânțari.

După Ebola și malarie, revine și virusul West Nile, adus de țânțari.

Cazurile de boală West Nile, transmisă prin înțepătura țânțarilor, se înmulțesc în Europa. Grecia a anunțat un caz, iar săptămânile trecute, Bosnia și Herțegovina, Serbia, dar și Rusia au raportat alte 27 de cazuri.

Ca în fiecare vară, virusul West Nile, care în România a produs în anul 1996 o epidemie, revine. În același timp, se înmulțesc și cazurile de malarie, de import.

Cazuri în UE și în țările învecinate

Grecia a confirmat un caz de West Nile la un pensionar, în vârstă de 85 de ani, din zona Attica, care nu călătorise în altă țară. În timp ce acesta este primul caz dintr-o țară membră a Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile anunță că au mai fost raportate săptămânile trecute cinci cazuri în Serbia, 12 în Bosnia și Herțegovina, șapte în Rusia și alte două în Israel.

Bătrânii, risc maxim

La om, virusul West Nile se transmite prin înțepătura unei specii de țânțar. În 90% dintre cazuri, infecțiile cu virusul West Nile la oameni nu prezintă niciun semn. Cei mai expuși la infectarea cu acest virus sunt bătrânii, iar manifestările apar între două și opt zile de la infectare și constau în febră ușoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpirație excesivă, stări de slăbiciune, dificultăți la înghițire și dureri articulare. În cazurile grave, apar encefalită sau meningită cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care „îmbracă” creierul, și a lichidului cefalorahidian. Simptomele – dureri de cap, gât înțepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorțeală a degetelor, paralizie – pot să apară între trei și 14 zile de la contactul cu virusul.

Diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile se poate stabili în urma unei puncții lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară, cu tratament, între șapte și zece zile, în timp ce inflamarea ganglionilor limfatici poate dura chiar și două luni.

Până în prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.

Încă un caz de malarie, la un român care a muncit în Africa

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din comuna băcăuană Găceana, revenit din Africa, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău unde medicii l-au diagnosticat cu malarie. „Bărbatul a spus că a revenit în țară în urmă cu o lună și jumătate din Guineea Ecuatorială. Cât a stat acolo și a lucrat a avut accese de malarie, fiind confirmat cu această boală, iar acum s-a prezentat cu o recidivă. Dată fiind starea sa gravă a fost transferat, imediat după investigațiile efectuate, în secția de boli infecțioase la un spital specializat în tratarea bolilor tropicale din București (Spitalul „Victor Babeș”)”, a declarat Geanina Pricopi, director de îngrijiri la Spitalul Județean Bacău. În același spital din Capitală a ajuns și bărbatul din Ploiești, despre care s-a crezut inițial că are Ebola. Și el avea malarie, iar evoluția stării lui de sănătate este bună. În jur de 20 de români ajung în unitatea medicală din Capitală cu malarie, în fiecare an.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: