După cutremur, Turcia s-a deplasat cu trei metri spre sud vest. A existat și alertă de tzunami pentru Italia

Cutremur major in Turcia. Sursa foto: Arhiva EVz

Un profesor universitar italian, Carlo Doglioni a comentat faptul că toată Turcia s-a repozionat cu trei metri la sud vest, după cutremurele de duminică noaptea.

Profesorul Carlo Doglioni, șeful Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie, a oferit primele concluzii după cutremurele din Turcia.

Doglioni a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera, magnitudinea cutremurelor a fost una foarte ridicată, care a dus la un fenoment de ”forfecare” a doua plăci tectonice care străbat Turcia.

”Ceea ce numim placa arabă s-a deplasat cu aproximativ trei metri în direcția nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană”, a declarat expertul italian în seismologie.

Întrebat despre cât de mult s-ar fi deplasat placa tectonică în urma cutremurului din Turcia, de acum două zile, Doglioni a explicat că, potrivit datelor pe care le au specialiștii în fizica pământului, falia s-ar fi deplasat mai mult de trei metri, pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri.

Un fenomen brusc și intens

Profesorul italian a mai afirmat că tot acest fenomen s-a produs în câteva secunde,  fiind unul brusc și de mare intensitate.

”Acesta este un cutremur mare. Este un cutremur mare”, a mai spus profesorul care se declară șocat de amloarea cutremurului, dar și a celor două replici, care au fost de și mai mare intensitate

Turcia pare să se fi deplasat spre sud-vest

Explicând cum planul faliei este deja foarte înclinat, Doglioni a mai declarat că a fost observată o deplasare pe orizontală, pe ambele părți ale acestei plăci tectonice.

”Cele două margini s-au deplasat una în raport cu cealaltă. Cu alte cuvinte: Turcia pare să se fi deplasat spre sud-vest în raport cu placa arabă. Vorbim despre o zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase din Marea Mediterană”, a mai afirmat profesorul italian.

Alertă de tzunami pentru Italia

De ce nu a fost un tzunami în zona unde au avut loc cutremurele, deși aceasta era aproape de Marea Mediterană, Doglioni a spus că a existat un astfel de avertisment pentru Italia, dar care nu s-a confirmat.

”Ar trebui să fie îngrijorate țările aflate mai la vest de Mediterana? Pot spune că aceste mișcări sunt de tipul celor care nu se opresc niciodată. Este cunoscut ca fiind un comportament de creștere rapidă, dar cutremurul afectează o structură departe de sistemul geologic italian. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are întotdeauna zone active din punct de vedere al seismografiei”, a mai comentat profesorul Doglioni.