După Covid-19, Germania se înarmează. „Nu mai facem economii”

După Covid-19, Germania se înarmează. „Nu mai facem economii”sursa foto: arhiva EvZ

Germania va sprijini masiv industria armamentului, ca parte a unui vast plan de relansare economică, după criza generată de pandemia cu noul coronavirus.

„Germania și Europa trebuie să vadă, de asemenea, criza generate de noul coronavirus ca pe o oportunitate”, a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, luna trecută.

Această criză „oferă în mod egal o oportunitate de a utiliza investițiile în moduri care generează o creștere și o forță economică durabile”, a adăugat ea.

Or, săptămâna trecută, coaliția guvernamentală germană, condusă de cancelarul Angela Merkel, a ajuns la un compromis cu privire la un plan masiv de relansare economică, cu 130 de miliarde de euro în dotare.

Printre măsurile propuse, unele vizează relansarea consumului (cu reducerea a TVA și a prețului energiei electrice), în timp ce altele vizează evitarea falimentului în rândul întreprinderilor mici și mijlocii, în special celor care au suferit cel mai mult din cauza crizei Covid-10. Măsurile iau în considerare și investiții la anivelul colectivităților locale.

Dar se pune problema și de pregătiri pentru viitor, cu investiții substanțiale (peste de 50 de miliarde de euro) în tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială, informatica cuantică, energiile „curate” (cu hidrogenul ca vector) sau telecomunicații și sectorul digital.

Mai puțin evidențiat de către presa germană, acordul cu privire la acest plan de relansare economică evocă comenzi și investiții considerate de acum prioritare.

Printre acestea, proiectele de digitalizare din administrație, cele legate de securitate, precum și „noi proiecte de armament cu o puternică proporție germană de valoare adăugată”, care ar putea începe anul acesta și anul viitor.

Pentru acestea, 10 miliarde de euro vor fi puși pe masă.

În ceea ce privește industria de apărare, va fi necesară includerea investițiilor anunțate în anumite tehnologii cheie (inteligență artificială, cuantică, etc), scrie Opex 360.

În timpul unei discuții organizate de Fondul german Marshall, la Bruxelles, doamna Kramp-Karrenbauer a subliniat pentru prima dată că, „chiar dacă costă bani, securitatea nu este doar o chestiune de trezorerie”.

„În spatele fiecărei decizii cu privire la echipamentul Bundeswehrului (...), există un calcul de politică industrială, în special la nivel național, care include locuri de muncă”, a argumentat ministrul german Annegret Kramp-Karrenbauer.

„Acum, că vrem să începem economia, nu are sens să dorim să reducem bugetul apărării pentru a economisi bani”, a adăugat ea.

A priori, potrivit Defense News, sectorul naval ar trebui să beneficieze foarte mult de această mană financiară, cu o comandă de încă două fregate MKS80 (patru trebuie comandate de la olandezii Damen și de la șantierul naval german Blohm & Voss).

Există, de asemenea, planuri pentru corvete K130 suplimentare și achiziția de noi nave de informații.

Cu toate acestea, există și alte priorități. Începând cu eterna chestiune a aprovizionării Budeswehrului cu piese de schimb, care este încă deficitară, judecând după cel mai recent raport privind disponibilitatea materialelor difuzat de  șeful stastului-major, generalul general Eberhard Zorn.

Dacă situația s-a ameliorat pentru anumite echipamente (în special pentru avioane de luptă Eurofighter EF 2000 , avioane de transport militar Airbus A400M și pentru tancuri Leopard 2) ea s-a agravat pentru elicoptere, cu o disponibilitate operațională sub 40% pentru aparatele de vânătoare-bombardament Tornado și pentru blindatele Puma.

Raportul generalului Zorn, din care o parte rămâne clasificată pentru a împiedica ca „cunoașterea sa de către persoane neautorizate să prejudicieze interesele de securitate ale Republicii Federale Germania”, prevede dificultăți și mai mari de aprovizionare din cauza consecințelor pandemiei asupra industriașilor de profil.

Ne puteți urmări și pe Google News