Evenimentul Zilei > International > După Covid-19, China continuă altă cursă. Fiori reci în Occident
După Covid-19, China continuă altă cursă. Fiori reci în Occident

După Covid-19, China continuă altă cursă. Fiori reci în Occident

În ciuda contracției economice, China a anunțat, ca și Statele Unite, că bugetul său militar va crește. Pentru unii observatori, țara intră într-o cursă a înarmării.

Vineri, China a anunțat o creștere de 6,6% a cheltuielilor militare pentru 2020. Deși acest lucru reprezintă o ușoară decelerare, iar acest buget este mult mai mic decât cel al Statelor Unite, comparativ cu anul precedent, aceste investiții militare rămân solide, în ciuda contextului economic sumbru moștenit de la pandemia Covid-19.

Bugetul chinez apărării este urmărit cu mare atenție de mulți vecini asiatici ai Beijingului, cu care întreține dispute teritoriale.

În ciuda scăderii veniturilor fiscale din cauza pandemiei, armata va cheltui anul acesta 1.268 miliarde de yuani (178 miliarde de dolari/ 163 miliarde de euro), potrivit unui raport al ministerului Finanțelor publicat la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.

„Beijingul arată astfel că prioritatea sa este să aibă un buget militar stabil pentru a continua modernizarea armatei”, a declarat Adam Ni, specialist în armata chineză la Universitatea Macquarie din Sydney.

„Creșterea cheltuielilor pentru apărare, în ciuda contracției economiei (-6,8% în primul trimestru) este un semn că China alunecă spre o cursă a armamentului”, a estimat judecătorul Rory Medcalf, expert în apărare la Universitatea Națională Australiană.

China insistă asupra necesității de a îmbunătăți plata militarilor și de a multiplica antrenamentele și pregătirea (ceea ce necesită mai multă muniție și combustibil).

Creșterea bugetului militar urmărește, în general, creșterea economică, pentru care, în premieră, nicio țintă pentru 2020 nu a fost anunțată vineri de premierul Li Keqiang.

De asemenea, reflectă ambiția președintelui Xi Jinping de a crea o „armată de clasă mondială”.

În prezent, armata chineză trece printr-oreorganizare majoră (pentru îmbunătățirea coordonării teren-aer-mare) și prin îmbunătățirea echipamentelor sale.

În ultimele 12 luni, armata chineză și-a prezentat în special noua rachetă balistică intercontinentală DF-41 (cu multiple capete nucleare) reputată că poate atinge orice punct de pe teritoriul Statelor Unite.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE