Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, și-a exprimat temerile cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus în paralel cu declanşarea gripei sezoniere.
Într-o discuţie pe care am avut-o la Parlamentul European, comisarul a reiterat necesitatea creșterii gradului de vaccinare a populației în statele membre. Ea a spus că, potrivit ultimelor date, 75,8% din populația adultă a Uniunii Europene a finalizat schema de vaccinare.
Dna Kyriakides a menționat că în țările în care acoperirea vaccinală este scăzută, există o presiune mare asupra sistemelor lor de sănătate. Ea a dat ca exemplu România, unde paturile din spitalele Covid sunt pline şi a fost nevoie ca o parte din pacienți să fie transportați în Ungaria pentru tratament. Ea a mai spus că în Letonia, unde procentul cetățenilor complet vaccinați este de 52%, va fi impus un lockdown total timp de 4 săptămâni.
Scenariul periculos
Comisarul pentru sănătate a subliniat, de asemenea, necesitatea ca statele membre să lucreze la acoperirea vaccinală atât pentru covid, cât și pentru gripă, subliniind că manifestarea în paralel a celor două boli este un scenariu periculos.
În același timp, comisarul european a spus că Pfizer / Biontech a depus deja cerere la Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani și că se așteaptă o decizie în următoarele luni. Ea a mai spus că patru medicamente pentru covid sunt în curs de aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), adăugând că există deja acorduri pe baza cărora statele membre vor putea lansa comenzile, după autorizarea acestor medicamente.
Dna Kyriakides a vorbit, de asemenea, despre HERA, o nouă autoritate de pregătire și răspuns la situaţiile de urgență medicală care va fi pusă în funcţiune în 2022. Ea a explicat că scopul acestui organism este de a evalua amenințările și de a aborda provocări similare pandemiei de coronavirus.
Comisarul a mai menționat că pandemia a arătat punctele slabe ale sistemelor de sănătate ale țărilor și a vorbit despre noua politică în domeniul medicamentelor și despre modificarea legislației care va fi prezentată în 2022. Ea a spus că obiectivul este ca statele membre să aibă acces egal la medicamente, susţinând totodată că vor fi oferite medicamente inovatoare.