În plină pandemie cu noul coronavirus, Turcia încearcă să-și poleiască imaginea și să se poziționeze ca putere umanitară.
Material medical destinat Italiei și Spaniei, kituri de depistare a virusului SARS-CoV-2 pentru palestinieni și chiar medicamente pentru Armenia: în toiul pandemiei, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan își oferă ajutorul. Mai ales țărilor occidentale.
Chiar lovită de epidemia Covid-19, care a ucis 1300 de persoane pe pământ turcesc, Ankara se grăbește să sară în ajutorul țărilor care au nevoie de material medical, din rațiuni diferite, de la caz la caz.
În ultimile săptămâni, Turcia a trimis avioane pline cu măști, comnbinezoane și substanțe dezinfectante în Italia, Spania și Marea Britanie. „Președintele Erdogan a dorit întotdeauna să poziționeze Turcia ca o putere umanitară, nu numai economică și militară”.
O putere „gata să-i salveze pe cei care au nevoie”, indiferent că este vorba de minoritățile musulmane oprimate sau de țări lovite de catastrofe naturale”.
Reflexul asistenței umanitare al Turciei nu este nou, precizează Jana Jabbour, specialistă în diplomație turcă la Institutul de Studii Politice din Paris
Însă, diferit de intervențiile obișnuite, Turcia vrea să ajute acum țări dezvoltate, obișnuite de regulă să ajutele ele însele pe alții decât să fie ajutate.
Pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman, care a fost numit de unele cancelarii occidentale „omul bolnav al Europei”, este ocazia să-și ia o revanșă simbolică.
„Miza este de a demonstra că Turcia este o mare putere care are mijloace să ofere ajutor statelor europene, care acum sunt ele bolnave, și la propriu și la figurat”, estimează Jana Jabbour.
Pentru a cultiva această idee, care nu poate decât să-i placă opiniei publice turce, fiecare trimitere de ajutoare în Europa este pusă în scenă cu grijă, decolarea avioanelor este transmisă în direct iar călduroasele mulțumiri ale beneficiarilor sunt publicate pe paginile întâi din presa turcă.
Pe de altă parte, trimițând echipamente medicale țărilor vestice, Erdogan încearcă să mai reducă tensiunile cu Occidentul, care s-au intensificat după 2016.
Duminică, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara a subliniat că Turcia a fost „prima țară din NATO care a trimis ajutor Italiei și Spaniei”.
Un NATO care în numeroase cazuri și-a declarat îngrijorarea de apropierea tot mai mare a lui Erdogan (nu numai militară) de Vladimir Putin.
„Candidatura Turciei la Uniunea Europeană este bună pentru Turcia, dar prezența Turciei este bună și pentru Europa. De fapt, această epidemie ne-a dat dreptate”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin.
El a spus că aproximativ 100 de țări au cerut ajutor Turciei. Erdogan a declarat, luni, că Turcia a trimis deja ajutor în 34 de țări.
Dar, dincolo de operațiunea de comunicare, „există o dimensiune strategică în alegerea țărilor ajutate de Turcia”, a spus Soner Cagaptay, de la Institutul de Politici pentru Orientul Apropiat de la Washington.
Prin trimiterea de echipamente, săptămâna trecută, în cinci țări din Balcani, regiune aflată anterior sub dominația otomană, Turcia vrea să-și consolideze imaginea de „unchi generos”, a declarat Cagaptay.
Un alt exemplu: Turcia a trimis material medical în Libia, unde sistemul de sănătate este devastat de un război civil între guvernul de la Tripoli, susținut de Ankara, și forțele disidente susținute de Emiratele Arabe Unite și Egipt.
Criza Covid-19 a permis, de asemenea, Turciei să întindă o ramură de măslin țărilor cu care avea relații reci de ani buni.
Ibrahim Kalin a declarat,duminică, că Recep Erdogan a autorizat vânzarea unui medicament în Armenia, a cărui natură nu a specificat-o însă.
Turcia a răspuns, de asemenea, pozitiv la o comandă din partea Israelului pentru livrări medicale, în ciuda tensiunilor mari dintre cele două țări, a adăugat Kalin, adăugând că livrările vor fi trimise gratuit și palestinienilor.