Evenimentul Zilei > Justitie > După ce a stat la puşcărie, Solomon sare în apărarea procurorilor: “Ne convine sau nu, DNA este o instituție puternică și credibilă”
După ce a stat la puşcărie, Solomon sare în apărarea procurorilor: “Ne convine sau nu, DNA este o instituție puternică și credibilă”

După ce a stat la puşcărie, Solomon sare în apărarea procurorilor: “Ne convine sau nu, DNA este o instituție puternică și credibilă”

Trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi condamnat la trei ani de închisoare, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a lăudat activitatea DNA într-un interviu acordat "Gazeta de Sud" spunând că este o instituţie credibilă şi puternică. Solomon a vorbit şi despre experienţa din puşcărie, despre situaţia politică şi activitatea noului primar şi a precizat că vrea să-şi dedice timpul nepotului său pe care îl vede primar al oraşului peste 30 de ani.

GdS: De ce credeți că ați fost condamnat în dosarul PIC. A avut vreo influență cineva sau ceva?
Antonie Solomon: E o întrebare dificilă. Și îmi este foarte greu să răspund. I-aș lăsa pe cei care mă cunosc și au lucrat cu mine să găsească răspunsul de ce Antonie Solomon a fost condamnat pentru o autorizație falsă când se știe foarte bine că, de cele mai multe ori, primarul semnează ca primarul, iar cele cinci – șase semnături de lângă mine, persoane care au semnat nu au pățit nimic, nici arhitectul-șef, secretarul sau directorul direcției juridice sau cei care au întocmit sau și-au dat cu presupusul despre legalitatea acestei autorizații. Dar nu mai vreau să comentez. Am fost condamnat și punct.

GdS: La vremea respectivă se specula faptul că, dată fiind ascensiunea dumneavoastră, s-a dorit într-un fel sau altul să fiți redus la tăcere. Este o persoană la care vă gândiți și nu puteți spune sau chiar nu știți?
Antonie Solomon: Măi, nu știu. În această perioadă am stat și m-am gândit și aproape că am găsit răspunsul, dar nu mă mai interesează. Deci, ce să vă spun? A fost o dată ca-n povești, s-a dus, poate că din dorința de a face prea multe lucruri am deranjat pe unii fiindcă am fost un om cu coloană vertebrală și nu am fost încolonabil. Eu mă închin în fața lui Dumnezeu în biserică, în rest nu mă interesează, nu au ce să-mi facă. Mă trimit în pușcărie, foarte bine, care e problema? Dar nu o să fiu eu, și asta ar trebui să fie la poporul român, niciodată să nu dispară coloana vertebrală, să nu ne plecăm în fața oricui. Eu nu am dorit să fac acest lucru. Toți ziceau, bă, că n-ai fost diplomat. Uite, că n-am fost diplomat, poftim! Că altfel nu se întâmpla nimic cu tine. În 2009 eram cel mai bun primar din România. În 2010 s-a întâmplat să fiu reținut și arestat pentru acea autorizație falsă pentru care aș fi primit mită. Dacă o să vă uitați în rechizitoriu scrie comision Primărie Craiova, nu vorbește de Solomon. Iar la Înalta Curte, la completul de cinci judecători, martorul principal din dosar a spus că ar fi vrut ca Solomon să fi luat banii, că e dușmanul meu. Dar, de fapt, i-a luat altul. Dar, a fost odată. Poate că nici eu nu sunt atât de curat cum aș vrea să mă dau în fața opiniei publice, a oamenilor care au crezut în mine. Am și eu păcatele mele, am greșit mult față de societatea pe care o conduceam, Comechim SA, față de primărie, de oraș, dar cel mai mult am greșit față de familia mea. Recunosc. Și Dumnezeu m-a pedepsit. A fost o pedeapsă ușoară. Ferească Sfântul, sunt mult mai grele pedepsele pe care, probabil, o să le primească alții, dar eu am scăpat foarte ușor.

GdS: Credeți că România va deveni țara lucrului bine făcut?
Antonie Solomon: Iohannis este un tip extrem de pragmatic, dovadă că Antonescu a dispărut din politică. Și o să dispară mulți de pe lângă el. Dacă vorbim de eliminarea corupților, eu sunt convins că o va face. Ne convine, nu ne convine, DNA este o instituție puternică și credibilă. Adică visai vreodată să ajungă Adrian Năstase în pușcărie și nu știu câți miniștri și primari? Așa că, jos pălăria!

Citiţi interviul integral pe www.gds.ro

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: