După ce a „căpușat” CET Govora, Șova a a rămas fără 100.000 de euro și fără vilă
- Virgil Burl ă
- 27 ianuarie 2016, 16:12
În cadrul CET Govora era organizat la nivelul anului 2011, un Departament Juridic unde funcţionau 6 jurişti, aflat în subordinea directorului general. Informați aapare în rechizitoriul procurorilor prin care fostul senator a fost trimis în judceată d eprocurorii DNA. CET Govora s-a constituit parte civilă cu 1,3 milioane de lei.
Conform documentului, „principalul obiect de activitate al acestui departament îl constituia reprezentarea şi susţinerea intereselor CET Govora în faţa instanţelor judecătoreşti. Astfel se poate desprinde uşor concluzia că, entitatea publică a angajat cheltuieli total nejustificate cu achiziţia serviciului de asistenţă juridică”, se arată în actul oficial trimis la instanță.
În exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de manager, Bălan Mihai avea obligaţia de a proteja fondurile publice împotriva pierderilor datorate erorii, risipei, abuzului sau fraudei. ”Este evident că, directorul general nu numai că a nesocotit aceste dispoziţii ci şi că acesta a fost cel care în mod direct a cauzat respectivul prejudiciu în conivență cu inculpatul Șova Dan-Coman și în interesul acestuia. Pentru a întări această concluzie trebuie menţionat faptul că, în toată această perioadă, la nivelul conducerii CET Govora sau al oricărui compartiment nu a apărut vreodată necesitatea contractării de servicii de asistenţă juridică de natura celor care au făcut obiectul celor două contracte”, se mai arată în rechizitoriu.
CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei.
Sechestru pe casă și banii confiscați
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor. Vila pe care Dan Șova a cumparat-o cu banii de la CET Govora și ulterior, pe care a închiriat-o unei ambasade a fost pusă sub sechestru. În același timp, procurorii au cerut confiscarea de la Șova a 100.000 de euro, bani obținuți ca urmare a săvârșirii infracțiunii. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Şova şi a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi respectiv abuz în serviciu.
Înțelegerea lui Șova
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Astfel, în urma demersurilor întreprinse de Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie - octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013 - august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.
Șpaga lunară
Acţionând în această manieră, mai spun anchetatorii, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA în valoare de 1.301.410 lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte sus menţionate), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură. La rândul său, Dan Şova este acuzat că i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.
În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă. În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.
Se folosea de intermediari
În aceeaşi perioadă, Dan Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA. În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA. Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost folosiţi pentru plata unui imobil cumpărat în Bucureşti. CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei. În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile situate în Bucureşti ce aparţin celor doi inculpaţi.Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Cercetat în arest la domiciliu
În prezent Dan Şova este în arest la domiciliu, după ce a stat în arest preventiv între 14 decembrie şi 22 ianuarie, în timp ce Mihai Bălan a fost cercetat în libertate. Este al treilea dosar în care Dan Şova este acuzat de fapte de corupţie. Dan Şova este acuzat şi în dosarul "Turceni-Rovinari", în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta. De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un dosar privind contracte de consultanţă juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetaţi şi Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Şova, senator, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", de două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.