După aproape 10 ani, Guvernul și Parlamentul au aflat că avem sclavi în Italia

După aproape 10 ani, Guvernul și Parlamentul au aflat că avem sclavi în Italia

Mii de românce care lucrează în Sicilia sunt victimele unor agresiuni sexuale din 2008. Parlamentarii au dezbătut ieri problema, iar Sorin Grindeanu a trimis azi o delegație la fața locului să discute cu oamenii

O delegaţie parlamentară română ar putea ajunge, în luna mai, în sudul Italiei, pentru a verifica la faţa locului cazurile muncitorilor români exploataţi într-un regim de sclavie de către lorzii locali porecliţi „Caporali”.

Un reportaj publicat de săptămânalul britanic „The Observer” a arătat că mii de românce care lucrează în Sicilia sunt victimele unor agresiuni sexuale şi „aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi exploatare severă”.

În barăci, fără apă potabilă

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, a relatat, ieri, la Bucureşti, într-o dezbatere organizată pe această temă de comisia Senatului pentru românii de pretutindeni, că situaţia se cunoaşte încă din anul 2008 şi că a apărut inclusiv o carte, în anul 2010, a unui jurnalist italian, care prezintă cu nume şi prenume cazuri de români abuzaţi în Sicilia. Potrivit acesteia, muncitorii români trăiesc în condiţii „greu de imaginat”, iar femeile sunt obligate de mafia locală să își abandoneze la naștere copii în maternități. Emilia Spurcaciu, din partea federaţiilor sindicale ale muncitorilor din Italia, a spus şi ea, în comisie, că la începutul anului trecut erau peste 50.000 de români în Sicilia şi că 25% din muncitorii străini din zonă sunt români care, în majoritate dintre ei, „muncesc şi trăiesc în barăci fără apă potabilă şi servicii sanitare”.

O delegație de la Guvern pleacă azi

Preşedintele comisiei senatoriale, Viorel Badea (PNL), a declarat EVZ că pregăteşte o deplasare, în luna mai, în sudul Italiei, a unei delegaţii parlamentare comune, unde vrea să meargă la faţa locului şi să discute direct cu parlamentarii aleşi în Sicilia. „Situaţia este explozivă”, a spus el. În comisie s-a propus trimiterea de către România, în Sicilia, a unor ofiţeri acoperiţi şi s-a semnalat faptul că românilor exploataţi le este frică să vorbească şi în aceste condiţii este greu de construit un caz care să intre în ancheta autorităţilor italiene. O delegaţie guvernamentală română pleacă azi în Italia, la cererea premierului Sorin Grindeanu, pentru o discuţie cu autorităţile locale despre condiţiile de muncă ale românilor.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a dormit în post

Deputatul PMP de Diaspora Doru Petrişor Coliu a depus încă din 6 martie o interpelare la Parlament prin care atrăgea atenţia asupra situaţiei românilor exploataţi pe câmpurile din Taranto, Italia, însă autorităţile de la Bucureşti au reacţionat abia luni prin Ministerul Afacerilor Externe şi marţi la nivelul premierului. Mai mult, în interpelare, deputatul Coliu atrăgea atenţia că “pe 20 februarie 2017 prin intermediul unei conferinţe de presă, a fost adusă în atenţia tuturor situaţia unor muncitori agricoli români care au fost trataţi inuman de către angajator şi caporalii acestuia din Puglia”. Cazul a ajuns și în Parlamentul Italian, în schimb ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, nu a mişcat un deget până ieri, când premierul Grindeanu a trimis-o în Italia. Cu atât mai mult este surprinzătoare lipsa de reacţie dacă punem la socoteală că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă finanțări nerambursabile organizațiilor reprezentative ale conaţionalilor din Diaspora, pe care le putea folosi pentru lămurirea situaţiei. (Cătălin Pena)