Evenimentul Zilei > International > După Andrei Marga, un alt fost ministru de Externe al României reacționează pe tema războiului. ”SUA trebuie să negocieze cu Rusia”
După Andrei Marga, un alt fost ministru de Externe al României reacționează pe tema războiului. ”SUA trebuie să negocieze cu Rusia”

După Andrei Marga, un alt fost ministru de Externe al României reacționează pe tema războiului. ”SUA trebuie să negocieze cu Rusia”

Prezenți în studioul de la România TV, Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, și fostul generalul SRI și istoric, Cristian Troncotă, au comentat că Statele Unite trebuie să înceapă să negocieze cu Rusia, pentru a aduce pacea în zonă.

Teodor Meleșcanu a susținut ideea că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski trebuie să accepte unele compromisuri teritoriale, și să realizeze că țara sa continuă să piardă teritorii, deși tocmai ieri Ucraina a reușit să reocupe orașul strategic Liman, din estul țării.

„Trebuie să se așeze la masa și să negocieze. Vreți să se omoare încontinuu oamenii?! Nu pot susține așa ceva”, a spus Meleșcanu.

La rândul lui fostul general SRI, Cristian Troncotă, acum istoric, a spus că cele două super puteri, SUA și Rusia trebuie să renegocieze sferele de influență.

„Vă spun eu ce trebuie să se negocieze. Trebuie să se negocieze din nou sferele de influență. Ei (n.r. – SUA și Rusia) nu au mai negociat dupa cel de-Al Doilea Război Mondial. Atât timp cât Federația Rusă și-a facut o constituție în 2017 în care se spune că e continuatoarea URSS, trebuie renegociate sferele de influență. Dar Occidentul nu vrea asta, vrea să înainteze în spațiul acesta, fost sovietic … Problema se repetă din 50 în 50 de ani, se schimbă sferele de influență”, a declarat istoricul Troncotă.

Andrei Marga a comentat despre Ucraina

Zilele trecute, la lansarea cărții sale de la Alba Iulia, Andrei Marga, fost ministru al Educației a declarat că Ucraina este în frontiere nefirești și că ar trebui să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României și Rusiei.

Declarația a fost taxată până și de consilierul lui Zelenski, care îl acuză pe profesorul român că ar fi un agent al Moscovei.

În replică, analistul Ion Cristoiu îl vede pe Marga ca fiind candidatul la funcția de președinte al României. La podcastul Cristache&Cristoiu, analistul politic și-a spus punctuil de vedere.

„Pe fondul unei căderi uriașe a lui Simion. Puteau să-l mai țină. Direcția lui cu care a venit el, trebuia să aibă în jurul lui cei mai mari intelectuali români. Cum e Marga. Ca Marga sunt foarte mulți care gândesc, sunt cercetători, istorici. Pe cine are el în jur? Spuneți-mi și mie un intelectual. (…) Eu spun că dacă e vorba să găsești la ora actuală o personalitate care să susțină forțele ale demnității în România, ale suveranismului și care vine și din Occident, este el. A făcut doctoratul în Germania. Nu e un om căruia să-i zici, cine ești tu, George Simion de la galerie? Și are ceva care prinde la poporul român. Referirea culturală. Și uitați-vă la el, n-a dat înapoi”, e de părere Ion Cristoiu.